• tik tok

Christian Schmidt o situaciji u BiH: Ne radi se ovdje o postizanju samo nekih dogovora, nego o mirnoj budućnosti ove zemlje

Jun 17, 2024

Foto: OHR

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u intervjuu za Preporod.info govorio je o aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji i prijetnjama po suverenitet i teritorijalni integritet države.

Svima koji žele da daju pozitivni doprinos ovoj zemlji, da naprave poboljšanja, poručio je da moraju imati na umu da treba sjesti i zajedno razgovarati o tim temama.

“Oni koji govore o raspadu trebaju biti svjesni da za takvu priču u Daytonu ne postoje nikakvi temelji, dakle, ne postoji nikakav osnov. A međunarodna zajednica i Evropska unija uključujući i sve ostale imaju obavezu da rade u ovom pravcu. Ponekad je potrebno vrlo jasno reći kako stvari stoje i mislim da je ovo vrijeme kada treba biti vrlo jasan. Oni koji žele da se situacija u ovoj zemlji dalje nastavi mirno razvijati u jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u ujedinjenoj Evropi, mogu računati na mene” – poručio je visoki predstavnik.

Na pitanje, “a šta je s onima koji ne žele dobro ovoj zemlji i koji teže njenom raspadu kao što je Milorad Dodik”, Schmidt je kazao da i za to postoje alati.

“Međunarodna zajednica ima na raspolaganju dosta alata, instrumenata i ti instrumenti, uključuju između ostalog i instrumente koje ima i Bosni i Hercegovina kao država. Prije svega, treba poštovati odluke koje su donijele institucije BiH, a ovo podrazumijeva posebno odluke koje je donio Ustavni sud. Ukoliko to nije slučaj, onda ja na to moram gledati kao na protivdejtonsko ponašanje. On ne može očekivati da će sve ove destruktivne ideje biti ideje koje će samo tako proći kod međunarodne zajednice. Ne radi se ovdje o postizanju samo nekih razmjena i dogovora, nego se radi o jednoj mirnoj budućnosti ove zemlje”- poručio je.

Kompletan intervju možete pročitati na Preporodu.

(Balans)