• tik tok

Veliko priznanje za očuvanje nematerijalne baštine: UNESCO akreditovao KUD Puračić

Jun 14, 2024

Foto: Facebook

Na 10. zasijedanju Generalne skupštine UNESCO-a država potpisnica Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003. godine 123. juna u Parizu, Kulturno-umjetničko društvo “Puračić” zvanično akreditovano kao „nevladina organizacija koja djeluje u svojstvu savjetnika Komiteta”.

Ova akreditacija naglašava kompetentnost KUD-a i iskustvo u zaštiti nematerijalne kulturne baštine, kao i punu usklađenost s duhom Konvencije iz 2003. godine.

“Također, ovo predstavlja veliko priznanje i počast našem dosadašnjem radu i naporima, ali i motivaciju da nastavimo naprijed u našoj misiji da njegujemo, čuvamo, identificiramo i prezentiramo nematerijalnu kulturnu baštinu, kao i da osiguramo aktivno učešće zajednica koje su čuvari ovog živog nasljeđa na našim prostorima. Ovo predstavlja i još jedno priznanje za našu državu Bosnu i Hercegovinu po pitanju implementacije Konvencije iz 2003. godine i priliku za pridruživanje i aktivno djelovanje u radu UNESCO ICH NGO Foruma i u radnim tijelima ovog Foruma”- rečeno je iz ovog udruženja. Hazim osmanović, rpedsjednik udruženja je od prošle godine uključen u Radnu grupu ICH NGO Foruma za pripremu Deklaracije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine za klimatske aktivnosti koja je u završnoj fazi pripreme.

Kulturno-umjetničko društvo Puračić iz Puračića ili skraćeno KUD Puračić iz Puračića registrirano je u Tuzlanskom kantonu 2010. godine sa sjedištem u istoimenom mjestu.

Ima preko tri stotine članova svih dobnih skupina raspoređenih u više različitih sekcija. 
Nastupali su širom BiH i velikog broja zemalja Europe i Azije.

 Tradicijska pjevanja uz saz i izvođenje pjesama sevdalinki. Sviraju na tradicijskim instrumentima šargiji, sazu, dobošu. Uz nastupe sviraju i na violini, gitari i harmonici koji su prešli u tradiciju. Plešu tradicijske plesova iz Puračića i okolice.
Imaju i sekciju za koreografirani folklor koja prezentira plesove sa drugih prostora Bosne i Hercegovine  i regije. KUD Puračić organizator je Gastro manifestacije “Puračko ćaskanje” s ciljem očuvanja tradicijskog jela “Puračka ćaska”, potom „Međunarodnog festivala folklora Dani Ćaske – Puračić“ te Međunarodne likovne kolonije. Društvo je izdalo i knjigu recepata tradicijskih jela pod nazivom „Puračka sofra“ 2019. godine sa šezdeset gastro specijaliteta tog kraja.Društvo je 20220. godine upisalo „Puračku ćasku-umijeće pripremanja i služenja“ na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Osim toga, KUD ima i etno sobu u središtu Puračića s bogatom kolekcijom predmeta iz prošlosti.

(Balans)