• tik tok

(FOTO) Kulturno naslijeđe BiH: Sanacija svetišta Gospe Olovske

Jun 11, 2024

Foto: Facebook

Radovi na sanaciji  crkve Gospe Olovske u Olovou su nastavljeni i ove godine, a radi se o Nacionalnom spomenikom kulture u BiH.

Prošle godine počelo se  sa zidanjem dodatnih dviju kula te bočnih trijemova i jakih kontrafora, a sve u želji i potrebi da se tijelo crkve stabilizira i učvrsti te da se više ne pojavljuju pukotine. Radovi se izvode po odobrenim projektima od strane resornih  ministarstava, a po originalnim projektima arhitekta Karla Paržika iz 1925. godine, projekta koji se nikada u cjelosti nije realizirao.

“Ove godine nastavljaju se radovi na zidanju kula i bočnih trijemova s kontraforima, ali smo također potpisali i dodatni ugovor s ovlaštenom firmom koja ima potrebne licence, da ove godine pristupimo i saniranju svih postojećih pukotina na crkvi i to tako da će se sve pukotine upotpunosti očistiti, oštećena žbuka će se otući da bi se tečnim betonom ispunile sve pukotine i praznine oko njih. Također će se prednje (stare) kule čeličnim sidrima povezati sa tijelom crkve jer su se tijekom vremena doslovno odvojile od tijela crkve. U fotogaleriji možete vidjeti koliko su velika oštećenja bila na crkvi i koliko se kula odvojila od crkve”- objasnio je fra Ilija Božić, upravitelj Svetišta Gospe Olovske. Božić je izrazio zadovoljstvo  da će budućim generacijama hodočasnika, vjernika, štovatelja, ali i posjetiteljima ostaviti sigurnu i stabilnu crkvu Svetišta Majke Božje, mjesta tišine, molitve i vjere.

Ovaj značajan projekat ima za cilj očuvanje i obnovu objekta koji je kategorisan kao nacionalni spomenik kulture.

“Sanacija ovog historijski važnog objekta podrazumijeva pažljive radove na očuvanju njegove autentičnosti i kulturne vrijednosti.  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je potrebna sredstva za finansiranje ovog projekta, prepoznajući njegov značaj za kulturno naslijeđe naše zemlje”- saopšteno je iz resornog federalnog ministarstva.

Ovo svetište nadaleko je poznato po svetkovinama za Veliku Gospu kada ga posjete brojni vjernici iz BiH i inostranstva.

(Balans)