• tik tok

Na Aleji mladosti obilježen 25. maj: Roditelji nisu dočekali pravdu

May 25, 2024

Foto: Balans

Na Aleji mladosti na Slanoj Banji u Tuzli danas je položeno cvijeće i odata počast žrtvama zločina na Kapiji.

Roditelji, komšije, prijatelji, građani Tuzle i brojne delegacije danas su bili na Aleji mladostt gdje je sahranjeno 50 žrtava, dok su preostale na grobljima i mezarjima u okolini Tuzle.

“Zamišljam sada kako bi imao porodicu, došao bi svojoj majci sa unučadima. Njegov život se ugasio rano, da je makar bio oženjen, da mi ostane neko unuče. Lakše bi mi bilo”, kazala je Bahra Hasanović na mezaru sina Senada.

Mirsad Ahmetašević, amidža Edine Ahmetašević čiji se otac Arif godinama borio za pravdu. Preminuo je, a pravdu nije dočekao.

“Zadnji sam je vidio. Taj dan sam nosio neku rasadu u rukama. Prošao sam skverom, našao nju i još jednu drugaricu, ona mi kaže: gdje si, amidža? Uvijek se izdvajala iz društva da me pozdravi i poljubi. Kaže, pošla je po drugarice. Samo što sam došao do Slatine i ušao u kuću, čuo sam zvižduk granate. Rekao sam ženi sa sam vidio Edinu ali da je otišla u drugom pravcu. Međutim, ona je bila sa drugaricama u prolazu na Kapiji. Ona i još jedna su poginule, a dvije su ranjene”, kazao je Mirsad.

Jasmina Sarajlić, majka ubijenog Edhema Sarajlića, smatra da pravdu nikada neće dočekati.

“Čisto sumnjam. Dok sam ja živa, ne vjerujem, ali bih jako voljela da se to desi”, rekla je ova majka pričajući kako je njen sin bio sportista.

“Svako sjećanje stvara nelagodu kada vidite da je od 71 ubijeno 51 je ukopano na Aleji, treba obići još 20 njih. To je je sve skupa jedna velika porodica koje više nema”, kazao je Selim Bešlagić, tadašnji načelnik Tuzle.

(Balans)