• tik tok

Svjedoci Omera Mičijevića promovisani u Tuzli

May 23, 2024

Foto: NUB
Zbirka “Svjedoci” Omera Mičijevića, promovisana je sinoć u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla. Zbirka je nastajala u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada autor, tada šesnaestogodišnjak, biva ranjen i počinje pisati poeziju i tako prenositi na papir događaje kojima je svjedočio i strahove kroz koje je prolazio.

“Specifičnost je u tome da je to rukopis koji je bio zagubljen i u vremenu korone sam ga
pronašao negde u starim papirima. Objavljen je bez ikakvih naknadnih intervencija”-kazao je autor knjige Omer Mičijević.
O knjizi je govorio poznati bosanskohercegovački književnik i publicista dr. Edin Urjan Kukavica, koji je naglasio da su pjesme posebne upravo takve, neredigirane, nedodavane, neoduzimane i da predstavljaju vrlo specifičan dokument jednog trenutka, jednog vremena, ali i osjećaja dječaka u pubertetu koji će kao takav postati malodobni borac.


Najupečatljiviji motiv ove zbirke je motiv majke, koja je ubijena na nepoznatom mjestu, na
nepoznat način i u nepoznato vrijeme. Tu su još brojni drugi “svjedoci” raspoređeni kroz sedam poetskih ciklusa: Suočenja (četrnaest pjesama), Majka (sedam pjesama), Vječnici (dvadeset i četiri pjesme), Bdijenja (osam pjesama), Jesen ’94 (četiri pjesme), Vjera (sedam pjesama) i Početak početka (dvije pjesme).
Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, Sanja Dukić, koja je
moderirala ovu promociju, istakla je još jednu vrijednost ove knjige – onu hroničarsku. Knjiga je hronika o ljudima koji su postojali, koji nisu više tu, ali ih je autor na ovaj način otrgnuo od zaborava.
Recenzenti ove zbirke poezije su akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Dijana Hadžizukić i doc. dr. Melida Travančić.

(NUB Derviš Sušić)