• tik tok

Regionalni centar Tuzla: Službenici UIO oduzeli više većinu količinu cigareta i duhana

May 24, 2024

Foto: UIO

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, tačnije, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra  Tuzla, u operativnoj akciji „ZMAJ II“, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera izvršili su identifikovanje osoba koje se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda kao i lociranje objekta kojeg za skladištenje neobilježenih akciznih proizvoda koristi navedeno lice.

Tom prilikom je izvršen pretres putničkih motornih vozila, lociranih stambenih objekata i pomoćnih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Prilikom izvršenog pretresa, pronađeno je 7.049 paklica različitih cigareta koje nisu na zakonom propisani način obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje, potom 58 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, zatim, vaga za duhan i mobilni telefon. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je  58.000 KM.

Protiv osumnjičenih osoba će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu – Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a Krivičnog zakona BiH i  Nedozvoljeno skladištenje iz člana 210b Krivičnog zakona BiH

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

(Balans/UIO)