• tik tok

Ministar Dizdar u Potočarima: Usvajanje Rezolucije o genocidu nije ničiji poraz, osim genocidnih politika

May 23, 2024

Foto: Facebook

Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, kazao je da je danas u Srebrenici da da podršku ljudima koji tu žive i oidržavaju sjećanje na žrtve genocida.

Dizdar je naglasio važnost usvajanja Rezolucije o genocidu.

“Ovdje smo došli da pošaljemo poruku da usvajanje rezolucije o genocidu nije ničiji poraz, osim genocidnih politika onih koji su ih provodili i onih koji ih promiču i onih koji genocid negiraju”- rekao je Dizdar.

On je dodao da želi poslati poruku sunarodnjacima i sugrađanima iz reda srpskog naroda.

“Ovo je jedan dobar dan za sve nas i za njih, da se na ovaj način ljudi oslobađaju tereta i okova koje imaju. Krivica nije kolektivna. Nažalost, o krivici cijelog naroda danas upravo govore samo oni koji se, navodno, promiču u zaštitnike interesa tog naroda. Pozivam te ljude u BiH i u Srbiji da otkinu te lance tih politika koje stalno guraju u tu priču da je zločin kolektivni, da su zločinci narodni heroji, da je odustajanje od branjenja od neodbranjivog, njihov poraz”- rekao je ministar. Naprotiv, nastavlja Dizdar, otkidanje tih lanaca i politika, može se samo desiti priznanjem genocida i izvinjenjem za počinjen genocid.

“Tako nove generacije pokazuju da sa tim počinjenim djelima, nemaju nikave veze i nisu nasljedna ili nova karika u tom lancu, nego su oni koji taj lanac prekidaju”- poručio je Dizdar.

(Balans)