Foto: Printscreen Youtube
Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne, a pretpostavlja se da se pripravljao kao radničko jelo bosanskih rudara.
Sastojci (za 8 – 10 osoba):
500 – 700 g masnijeg junećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa,
1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
1/2 kg tikvica,
300 g graška
4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
3 velike crvene paprike ili babure,
3 paradajza – isječeni na krupne komade,
2 velika paštrnaka – isječena na kolutove, 2 velika peršuna sa listovima – isječeni na kolutove,
1 glavica bijelog luka,
2 kašike vegete,
1 kašika soli,
1 kašika slatke mljevene paprike,
1 kašičica bibera
Video: Sašina kuhinja
Priprema:
Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.
Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
Keramička posuda za kuhanje ili kazan
Količina namirnica – što više to bolje
Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
Masno meso u dovoljnoj količini.
(Balans)