• tik tok

(VIDEO) Surova Afrika: Baobab drvo prirodni rezervoar za vodu

Apr 13, 2024

Foto: Newscientist.com

Drvo baobaba stoji visoko i veličanstveno, prirodno čudo utkano u tkivo afričkog preživljavanja. Služeći kao spas za ljude Afrike, ovo kultno drvo posjeduje izuzetnu sposobnost da izdrži, pružajući opskrbu, utočište i izvor života u teškim uvjetima na kontinentu. Njegove široke, kvrgave grane, koje sežu do neba, ne samo da pružaju hlad na užarenoj vrućini, već i čuvaju tajne generacija. Baobab postaje utočište, rezervoar nade u sušnim krajolicima, čuva dragocjenu vodu i održava zajednice kroz nemilosrdne izazove prirode. Svjedočanstvo je otpornosti, sastavni dio bogate afričke tapiserije i simbol života uprkos svim izgledima

Baobab je praistorijska vrsta. Porijeklom iz afričke savane gdje je klima izuzetno suha i sušna, simbol je života i pozitive u krajoliku gdje malo što drugo može uspjeti. Vremenom se baobab prilagodio svom okruženju. Sukulent je, što znači da tokom kišne sezone upija i skladišti vodu u svom ogromnom deblu, omogućavajući mu da proizvede plod bogat hranjivim tvarima u sušnoj sezoni kada je svuda okolo suho i suvo. Tako je postalo poznato kao “Drvo života”.

Drveće baobaba raste u 32 afričke zemlje. Mogu živjeti i do 5.000 godina, doseći do 30 metara visine i do ogromnih 50 metara u obimu. Drveće baobaba može pružiti sklonište, hranu i vodu za životinje i ljude, zbog čega su mnoge zajednice savana napravile svoje domove u blizini stabala baobaba.

Kako izgleda ovo drvo i sakupljanej vode iz njega, prikazano ej u narednom videu:

(Balans)