• tik tok

BiH dobila “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora sa EU

Mar 21, 2024

Foto: Twitter

Lideri EU su na sjednici Evropskog vijeća u Briselu odlučili dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovore s BiH.

Uoči samog sastanka lideri su u obraćanju medijima, rekli da je BIH ostvarila vidljiv napredak u refromama.  Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je zadovoljstvo što Evropska unija napreduje u procesu proširenja, te što idući koraci mogu biti ponuđeni Bosni i Hercegovini.

Luksemburški premijer Luc Frieden smatra da je važno da fokus ne ostane samo na Ukrajini, nego ”da vidimo i što se događa na zapadnom Balkanu”.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Austrijski kancelar Karl Nehammer je javnosti poručio da će Austrija podržati otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

– BiH je napravila napredak, mi podržavamo otvaranje pregovora, ali istovremeno u tu je Evropska komisija vrlo jasna – BIH mora uraditi još kako bi počele pregovore, odnosno pregovarački okvir. Uvjeren sam da će BIH biti sposobna to uraditi, sve kriterije iz 14 prioritete, rekao je holandski premijer Mark Rutte.

(Balans)