• tik tok

Provjerili smo cijene iftara u tuzlanskim restoranima: Od 18 do 50 KM

Mar 16, 2024

Foto: Facebook

Tokom mjeseca Ramazana ugostiteljski objekti u Tuzli organizuju posebne ponude za iftare i invididualne i kolektivne.

Jedna od posebnih ponuda je ona koju je napravio Grand Hotel Tuzla u Tuzli. Naime, za razliku od drugih, ovaj hotel nudi iftar kroz švedski sto. Ljepotu ramazana ove godine, odlučili su dijeliti na nešto drugačiji način nego što je uobičajeno u Tuzli. Organizacijom iftara po principu švedskog stola svakodnevno gostima cijeli tim vrhunskih kuhara Grand Hotela Tuzla priprema raznovrsna topla predjela sa nekoliko čorbi, uz neizostavnu topu i palentu, mnogobrojne priloge, svježe salate, peciva i ramazanske lepine.

“Ono što se mijenja svakoga dana jesu glavna jela, njih najmanje tri koja svi naši gosti mogu konzumirati u neograničenim količinama. Naravno, ne smijemo zaboraviti, da pored ovoga, u cijenu iftara od 30,00 KM po osobi, ulaze i hurme, limunada i turska kafa uz koju se većina postača najprije i omrsi, ali i selekcija raznovrsnih slastica od tradicionalnih domaćih ‘agdali’ kolača pa sve do specijaliteta koji se mogu probati samo u Grand Hotelu. Iako je Ramazan tek počeo, prve reakcije naših gostiju su impresivne što samo govori o tome da se i postačima, ali i svima drugima, jako dopao novi koncept organizacije iftara u našem hotelu”- rekao je Dino Sakić, direktor Grand Hotela Tuzla te dodao da će u tom objektu biti organizovani i korporativni iftari.

Kada su u pitanju ostali objekti, ponude su manje-više slične i sa cijenama i sa sadržajem. Primjera radi, jedan od popularnijih restorana je Restoran “Sezam Tenis”, koji, također ima raznolik iftarski meni. Cijene se od 23 do 29 KM po osobi. Za 23 KM i to isključivo utorkom, možete dobiti begovu čorbu, ćufte, miješanu salatu, palačinske sa eurokremom, limunadu i hurme. Ukoliko odlučite iftariti četvrtkom u ovom restoranu, cijena je 29 KM i u to je uračunato teleća čorba, pileća bečka šnicla, miješana salata, caramel sezam, limunada i hurma.

Nešto niže cijene večere su u Svadbenom salonu “Ljubavna priča”, a hranu možete i ponijeti ili jesti u objektu. Najniža cijena iftarskog obroka je 18 KM i to nedjeljom i srijedom kada za tu cijenu gosti mogu dobiti supu od povrća, file solića, juneći gulaš, pire, limunadu, desert, kafu. Najskuplji meni u ovom objektu je 23 KM.

Za one malo dubljeg džepa, tu je Restoran “City Stake House” gdje iftarski meni košta 50 KM. U tu cijenu je uračunata , primjera radi ponedjeljkom, gurmanska pljeskavica sa pekarskim krompirom, topa, teleća čorba, salata, tradicionalni bosanski desert i bosanska kahva.

Naravno, znatan broj građana ne praktikuje kolektivne iftare u restoranima, takod a svaku večer se mogu vidjeti dugi redovi postača pred pekarama koji čekaju da kupe ramazanske lepine kako bi večerali u svojim domovima. U gradu soli, kraj posta svakog dana označava pucanj iz topa sa brda Kicelj, a onda tuzlaci iftare, sukladno svojim vjerovanjima kako treba praktikovati post ili pak finansijskim mogućnostima.

(Balans/Vijesti.ba)