• tik tok

Otvoren rudnik Rupice u Varešu

Mar 5, 2024

Foto: Printscreen Youtube

U Tisovcima kod Vareša danas je otvoren rudnik Rupice kompanije Adriatic Metals BiH, a u koji su uložena značjan sredstva.

Vareš je bio poznat po najvećem rudniku željezne rude na Balkanu, a za vrijeme Jugoslavije iz tadašnjeg Energonvestovog rudnika je godišnje iskopavano i do tri miliona tona rude koja je prerađivana u vareškoj i zeničkoj željezari.

“Ovaj projekt značajno utiče na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku sa administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica, kao i vlade Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja i da danas obilježavamo početak rada. Investicija od 450 miliona dolara i oko 500, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu” kazao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Rudnik je u vlasništvu Energoinvesta radio do 1988. Stečaj je proglašen 2012., a 2013. kupila ga je Adriatic Metals – kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Adriatic Metals očekuje da će do 2050. proizvesti i prodati samo cinka i olova u vrijednosti većoj od pet milijardi eura.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly i neizvršna direktorica Adriatic Metals BiH Sanela Karić naveli su da uspjeh te kompanije predstavlja i uspjeh Bosne i Hercegovine te da današnja ceremonija dokazuje da je BiH spremna za velike međunarodne investicije.

“Moja zahvala ide Vladi Federacije BiH, aktuelnoj i prošloj, što su vjerovali u ovaj projekt i pružili prijeko potrebnu podršku. Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za investicije, uprkos nekad teškoj lokalnoj i široj politici”- rekao je je ambasador Reilly.

(Balans/Faktor)