Foto: Balans
Ćevapi su bosanskohercegovački nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanskohercegovački brand u inostranstvu. Kod nas se najčešće pravi od junećeg mesa, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina.
Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće (pomfrit), salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.
Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, specifičnim bosanskim lokalima posebnog kolorita, gdje se osim ćevapa na jelovniku nerijetko mogu naći i ostala, slična jela sa roštilja. Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepini.
Kada su u pitanju ćevabdžinice u Tuzli, nekoliko je onih koje imaju dugogodišnju tradiciju, ali i kvalitet.
Limenka, Sarajka, Sezam, Zlaja, Feri, Čudesa od mesa i druge. Gdje su najbolji ćevapi nije lako reći, u pitanju su nijanse i stvar ličnog ukusa.
Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama od po pet, deset, petnaest i više komada, a postoje i regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa (posebno ili u snopovima od po četiri ili pet). Tako su najpoznatiji sarajevski, banjalučki, travnički ćevapi i tuzlanski ćevapi.
(Balans)