• tik tok

Preminuo Momčilo Dragićević: Oni koji sjede, gledaju s visine one koji stoje

Feb 6, 2024

Foto: Radio Sarajevo

Istaknuti bh. novinar i satiričar Momčilo Momo Dragičević preminuo je u 85. godini nakon duže bolesti, saopćeno iz Kruga 99.

“Čitav svoj radni vijek je proveo na Radio Sarajevu, Radiju BiH. Bio je istrajan u posvećenosti novinarstvu i satiri, za koje je primio brojne nagrade.Bio je član Predsjedništva Kruga 99, do kraja života posvećen Bosni i Hercegovini i svim njenim ljudima”, navodi se u saopćenju iz Kruga 99. 

Momčilo Momo Dragićević:

-Oni koji sjede gledaju s visine one koji stoje.

-U besklasnom društvu, deklasirali smo radničku klasu.

-Roditelji su mu ostavili konopac, da mu život ne visi o koncu.

-Nema više malih bogova. Porasli su.

-Naša djeca su osuđena na poštenje: dok odrastu, sve će biti
opljačkano i pokradeno.

-Imamo dvije mogućnosti: da izgubimo pamet zbog ovakve države, ili
da izgubimo državu zbog ovakve pameti.

Dragićević je humorista i satiričar koji je, zajedno s Rudijem Alvađom i Rejhanom Demirdžićem, stvorio legendarne narodne likove Momu i Uzeira iz kultne humorističke emisije „Cik-Cak“, nekadašnjeg Radio Sarajeva.

“Humor je fenomen koji susrećemo u svim povijesnim razdobljima, u suvremenim društvima u usmenoj i pisanoj komunikaciji, među pripadnicima svih dobnih, profesionalnih i drugih skupina, bez obzira na spol, rod i klasu, u raznim prigodama i medijima. Humor se ostvaruje u različitim žanrovima i komunikacijskim modusima, verbalno i neverbalno, i to kao, primjerice, ironija, sarkazam, šala, vic, parodija, satira, farsa, apsurd, cinizam i slično”- govorio je nekada Dragićević.

Rođen je 1939. godine u Trebinju. Od 1961. godine profesionalno se bavi humorom i satirom. Kao urednik humorističkog programa organizovao je pet jugoslovenskih festivala humora.

Sarađivao je sa svim značajnijim listovima, časopisima i radio-emisijama u bivšoj Jugoslaviji. Dobio je više nagrada i priznanja. Zastupljen je u zbornicima, pregledima i enciklopedijama. Objavio je knjigu aforizama „Sarajevski dum dum aforizmi“ (1995).

Ne

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno objavljen.