• tik tok

(VIDEO) Među najljepšima u Evropi: Ramsko jezero i njegovi izvori

Feb 3, 2024

Foto:

Ramsko jezero oduvijek je plijenilo svojom ljepotom, a atraktivno je i u zimskim danima.  Riječ je o jezeru na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine koje se svrstava među najljepša jezera u Europi.

Jezero je nastalo 1968. godine na području općine Prozor Rama. Najveća dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Područje jezera  je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Slivno područje predstavlja sam početak jadranskog sliva, pa je voda koja dolazi u jezero, izrazito čista. Glavni vodni tok čini rijeka Rama, koja izvire iz dva snažna vrela jugozapadno od naselja Varvara. Lijevo vrelo je stalno i naziva  se ljetnim vrelom. Uzvodno nalazi se zimsko vrelo koje se aktivira zbog velikih padalina i otapanjem snijega. Nizvodno, glavnu količinu vode, Rama dobiva iz krških vrela Buk i Krupić koji su desne pritoke Rame. Buk i Krupić su danas ispod površine jezera, a u vrijeme većih padalina i otapanja snijega pojavljuju se i imaju kratak tok. S lijeve strane ulijevaju se potoci Brodac, Slatina i Sopot, čiji se izvori ne potapaju ni u vrijeme maksimalne kote. Uz rijeku Ramu, cijelim tokom nalazi se više izvora koji po količini vode nisu od velikog značaja. Uz njih, pojavljuje se još nekoliko povremenih vrela, a sva zajedno, mala vrela čine oko 10% ukupnog protoka Rame.

Na Ramskom jezeru nalazi se ostrvo Šćit na kojem se u okviru franjevačkog samostana nalazi etnografski muzej. Ovo je zaista jedinstven objekat za sve posjetitelje. Muzej Franjevačkog samostana ”Rama-Šćit” je postavljen u starom samostanu i predstavlja jedinstvenu građevinu. Jedina je građevina takve vrste iz vremena turske vladavine u BiH sagrađena 1857. godine.

Jezero je privlačno brojnim posjetiteljima, ljubiteljima prirode, ribolovcima, a zasita prelijepo izgleda i ove zime što prikazuje naredni video:

(Balans)