• tik tok

(FOTO) Sunčan i lijep februarski dan na tuzlanskom izletištu Ilinčica

Feb 3, 2024

Foto: Balans

Sunčana i za ovo doba godine topla februarska subota na tuzlanskom izletištu Ilinčica izgleda i ljepše nego što jeste.

Osim šetača po planski uređenim stazama ovog izletišta, mnogi građani su iz stanova i kuća izašli da bi popili kafu ili čaj u bašti novouređenog Doma prirode.

linčica je smještena dva kilometra južno od centra Tuzle. Nalazi se na nadmorskoj visini od 420 metara ili 200 metara relativne visine, iznad središta grada. Omiljeno je tuzlansko izletište do kojeg vode mnoge pješačke staze, ali i saobraćajnice.

Ovo izletište spada u prirodnu baštinu ruralnog dijela općine Tuzle, te je kao zaštićeni krajobraz pod zaštitom države. Zanimljiva geološka karakteristika Ilinčice je što je na pojedinim mjestima dominantan pijesak u kojem se mogu pronaći fosili školjaka.

Panoramska virtuelna tura-Ilinčica

Realizacijom projekta PA.CON rekonstruisan je i opremljen objekat Doma prirode zajedno sa okolicom i sanitarnim čvorom, te je uređena edukativno-biciklistička staza u dužini od 4 km koja je označena odgovarajućom signalizacijom i na kojoj su postavljene edukativne table sa informacijama o flori i fauni izletišta Ilinčica.

Pristup Ilinčici je osvjetljen LED ravjetom, na raspolaganju je 16 mikro-lokacija za piknike, 3 vidikovca, kao i 20 bicikala za najam u Domu prirode. Za sve informacije, kontaktirajte Centar za kukturu Tuzla, koji upravlja Domom prirode.

(Balans)