• tik tok

Rezultat DNK analize: Doktor iz Brčkog je zabetonirao kosti od dvije žrtve iz Srebrenice

Jan 30, 2024

Foto: Institut za nestale BiH

Posmrtni ostaci koji su u septembru prošle godine pronađeni zabetoniranu u dvorištu privatne kuće u Brčkom, pripadaju žrtvama genocida u Srebrenici, potvrđeno je Feni iz Instituta za nestale BiH.

Nakon ekshumacije, koja je 20. septembra prošle godine izvršena na lokalitetu Srpska Varoš u Brčkom, a kada su posmrtni ostaci žrtve proteklog rata pronađeni zabetonirani u fontani koja se nalazila u dvorištu privatne kuće, na osnovu DNK analize utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Pomenute posmrtne ostatke je doktor Nebojša Mraović, prema tvrdnjama svjedoka, ali i njegovom priznanju, 1997. godine donio u Brčko nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi da bi na koncu 2012. godine bile skrivene i zabetonirane ispod fontane koja se nalazi u dvorištu njegove porodične kuće u Brčkom.

Ovaj slučaj su Institutu za nestale osobe BiH prijavili svjedoci koji su imali saznanja o tome da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci koje je navodno doktor donio iz lova, te je nakon toga zakazana i ekshumacija tokom koje su posmrtni ostaci pronađeni.

“Nakon ekshumacije koja je tada izvršena izuzeti su koštani uzorci koji su poslani na DNK analizu, a informacije sa kojima smo raspolagali tada, da posmrtni ostaci pripadaju žrtvi iz Srebrenice, pokazale su se tačnima. Tada se pretpostavljalo da se radi o nekompletnim ostacima jedne žrtve, ali nakon DNK analize zapravo su dobivena dva identiteta odnosno utvrđeno je da ti posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama”-pojasnila je  Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

 (Balans/Fena)