• tik tok

Nepoznate osobe pokušale zapaliti kuću vijećnika Admira Karića iz Kalesije

Jan 26, 2024

Foto: Infoplus

Na porodičnu kuću Admira karića, vijećnika Naroda i pravde u Opštinskom vijeću Kalesija, sinoć je bačena zapavljiva naprava te je načinjena materijalna šteta.

Kako su pojasnili iz MUP-a TK, policija je oko 21:00 sat dobila dojavu o događaju.

“PU/PS Kalesija zaprimila je prijavu da je u mjestu Dubnica, općina Kalesija, od strane NN lica, bačena zapaljiva materija na porodičnu kuću vl. A.K., kojom prilikom je nastupila materijalna šteta. O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, a uviđaj su izvršili policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Kalesija, koji poduzimaju daljnje mjere i radnje na dokumentovanju i rasvjetljavanju krivičnog djela Paljevina (član 301. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine”- piše u biltenu na web stranici MUP-a TK-a.

Karić je na društvenoj mreži napisao da je, u trenutku bacanja “moletevljevog koktela” na njegov dom, u kući bio sa suprugom i dvoje male djece te da je izbio požar kojeg je on pokušao gasiti te spriječio štete većih razmjera.

“Ležao sam na krevetu kada sam čuo da je nešto udarilo u kuću. Baš specifičan zvuk koji je privukao pažnju. Pošto je bilo na strani kuće gdje se nalazi kuhinja, kako sam se približavao malom prozoru da ga otvorim već se koz njega vidilo da neka svjetlost probija. Prvobitno sam pomislio da je požar na kući koja se nalazi odmah uz moju. Otvorio sam prozor i odmah vidio da je požar na mojoj kući, u donjem dijelu. Odmah sam izletio vani, kroz 15 minuta, kada se okupilo nešto komšiluka, vatrogasci i policija – skontao sam da sam u majici kratkih rukava i u čarapama. Osjetio se miris benzina, a zid kuće (fasada) je gorila kao da sagorijeva neka tečnost na zidu. Srećom da u prizemlju imam česmu, te sam sa nekoliko kanistera vode uspio ugasiti vatru, kako na zidu tako i na paletama koje su bile udaljene 1m od kuće.U međuvremenu su stigli i vatrogasci, osigurali mjesto i sve ostalo, ali nije bilo potrebe za reakcijom”- pojasnio je Karić te dodao da je očito zapaljena boca trebala razbiti prozor i izazvati požar kompletne kuće. S obzirom da počinitelj ili počinitelji, nisu uspjeli razbiti bocom prozor, benzin se rasuo i zapalio fasadu.
“Ko stoji iza ovoga?!Zaista ne želim nagađati. I policiji sam to rekao. Dok se malo “ohladim” i o svemu promislim. Ne isključujem i političku pozadinu (odnosno, moje političko djelovanje). Ne isključujem i da je neki idiot za male pare (al’ opet za pare od nekog kome možda smeta moje političko djelovanje?!).
Mnogo je kuća u komšiluku… neko je baš ciljano, u noćnim satima, sa “logistikom” došao do moje kuće.Pa lud bih bio ako ne mislim da ima veze sa mojim (političkim) djelovanjem! Sačekat ću, i policijsku, a Bogami i moju istragu”- poručio Karić te dodao da ne može ništa više komentarisati jer je danas dženaza njegove nene.

Karića su danas posjetili sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik općinskog načelnika Alija Džafić, predsjedavajući vijeća Damir Džafić i sekretar OV Hajrudin Huseinović.

“Mi najstrašnije osuđujemo pokušaj paljenja porodične kuće vijećnika Admira Karića, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je u tom trenutku u kući bila njegova supruga i dvoje maloljetne djece i stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći kako bi se počinioci ovog krivičnog djela što prije pronašli i kako bi odgovarali pred relevantnim institucijama- kazao je Tosunbegović.

Ovakav vid napada na vijećnika osudio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić koji je kazao da će ispred vijeća uputiti i dopis policiji te Tužilaštvu kako bi se što prije počionioci pronašli.

“Žao mi je što porodica Karić prolazi kroz sve ovo, te se iskreno nadam da napad nije politički motivisan zbog sveobuhvatne političke atmosfere u državi BiH”- zaključio je Džafić.

(Balans)