Foto: Facebook
Pitaya ili zmajevo voće je plod nekoliko različitih vrsta autohtonih kaktusa u regiji južnog Meksika i duž pacifičkih obala Gvatemale, Kostarike i El Salvadora. Pitaya se uzgaja u istočnoj Aziji, južnoj Aziji, jugoistočnoj Aziji, Sjedinjenim Državama, Karibima, Australiji, Brazilu i diljem tropskih i suptropskih regija svijeta.
Ovisno o sorti, plodovi pitaye mogu imati meso slatkog ili kiselog okusa koje može biti crvene, bijele ili žute boje.
Pitaya od voća kaktusa prekrivena bodljama i skriva bogatu, šarenu pulpu, a može poboljšati ili uništiti ekonomiju cijelih gradova u Meksiku tijekom vegetacijske sezone. može koštati i do 22 dolara za kantu od pet plodova. Berba pitaya težak je posao. Izuzetno su osjetljivi plodovi i brzo se kvare. Radnici moraju brati, vaditi i transportirati pitaye u jednom danu kako bi osigurali da stignu do kupaca, a da se ne pokvare.
Što ovo voće čini vrijednim mukotrpnog zadatka? A zašto je tako skup?
Pogledajte u narednom videu:
(Balans)