• tik tok

Prva sjednica u Potočarima: Formira se Fondacija za obilježavanje genocida

Jan 25, 2024

Foto: Balans

Na  prvoj ovogodišnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula u Potočarima koja je održana danas u Srebrenici, donesena je odluka da se formira Fondacija za obilježavanje godišnjice genocida iz jula 1995. godine.

U Srebrenici je danas potvrđeno rukvodstvo Organizacionog odbora  i izabrani predsjednici Pododbora za organizovanje obilježavanja 11. jula, a uglavnom se radi o osobama koje su već obnašale tu funkciju. Ubuduće, Organizacioni odbor će djelovati u okviru fondacije.

“Fondacija će biti glavni nosioc svih aktivnosti oko obilježavanja godišnjica genocida u budućnosti. Organizacioni odbor će djelovati u okviru  Fodancije koja je usko vezana za Memorijalni centar i to će biti, u jednu ruku, uslužna djelatnost Memorijalnog centra “- pojasnio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula. Fejzić nije danas mogao govoriti o konkretnim idejama za ovogodišnje obilježavanje.

Ove godine bit će organizovana 29. kolektivna dženaza i 30. godišnjica genocida u Srebrenici  kada će biti ukopani posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka u u julu 1995. godine.

“Zašto 29. dženaza i 30. godišnjica? Upravo smo od savjetodavne grupe  Memorijalnog centra dobili preporuke i zaključak da spojimo ove dvije godišnjice. Razlog je da 29., a posebno 30. godišnjica, iziskuje dosta rada i imat ćemo dosta aktivnosti jer 30. godišnjica zahtjeva da ovdje dovedemo sve relevantne ljude iz svijeta politike kao i druge”- izjavio je Fejzić.

Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira kojiim učesnici odaju počast stradalim žrtvama pješačeći trasom kojom su one, u obrnutom smjeru, bježale spašavajući živu glavu.

“Da se sačuva od zaborava. Nadam se da ćemo ukopati sve nevino stradale žrtve i da će dženaza imat kraj, a da Marš mira ostane do sudnjeg dan da opominje i podsjeća da se genocid nikada i nikome ne ponovi”- optimistično razmišlja ovaj preživjeli Srebreničanin. Također i Marš mira ove godine imat će neke izmjene.

“Imam neke ideje, ali trebam dogovoriti to sa Organizacionom odborm te ću kasnije upoznati javnost. Te novine planiram da ostanu dugotrajne, vječne. Novine se odnose na veliki broj stradalih, ali i na činjenicu da smo kao vojska uspjeli probuti obruč preko 100 km od Srebrenice do Nezuka.”- kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Podbora za Marš mira i preživjele te dodao da će će ove godine, stradanja Bošnjaka biti prikazano slikovitije. Nažalost, nastavlja Čakanović, nikada se neće saznati broj preživjeli koji su krenuli u proboj kao ni tačan broj onih koji su izgubili živote.

“Sa brojem stradalih koji se vodi, većina ans preživjelih se ne slaže s tim. Svi znamo da je to puno veći broj. Rezultat ovoga je to što su Crvenom križu u Ženevi prijavljene 8.372 nestale osobe.  Mi znamo da su neke cijele porodice stradale, a da nije imao ko to prijaviti”- ističe Fejzić.

U ime porodica ubijenih i nestalih, Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice danas je uputila poruku.

“Nama je jako bitno da se što više žrtava ukopa, posebno one identifikovane koje imaju ime i prezime i samo se čeka odluka porodica. Znaju to porodice i nešto čekaju. Porodice ne prihvataju da tijela nisu kompletirana. Nažalost, nikada nećemo ni dobiti kompletne. Nisam ih nija dobila, nije ni ovaj ni ona. Najvažnije je da to porodice prihvate”- poručuje Begović.

Koliko posmrtnih ostataka će ove godine biti ukopanu u julu, nije poznato jer porodice mogu odlučiti i dati svoje pristanak neposredno prije samog ukopa i dženaze 11. jula.

(Nataša Tadić)