• tik tok

Bitka pred unutarstranačke izbore: Kud’ goni SDA TK i ko su stranački ahmaci?

Jan 23, 2024

Jučerašnji intervju Fahrudina Skopljaka za portal Politički.ba, u kojem je otkrio da neće biti kandidat za predsjednika KO SDA na unutarstranačkim izborima koji se održavaju u februaru u Tuzlanskom kantonu, otvorio je mnoga pitanja, glavno je svakako, kuda ide SDA i ko su stranački ahmaci, kako je u pomenutom intervjuu Skopljak nazvao pojedine stranačke kolege (Ahmak- turska riječ za ljude ograničenog znanja).
SDA se podijelila u tabore pred izbore koji su pred vratima. “Živinički biznismen“ alfa je i omega SDA u nekoliko općina i gradova, njegov kandidat za predsjednika stranke u Tuzlanskom kantonu je Šekib Umihanić, koji je nedavno zaljuljao stranku nerealnim zahtjevima prema Vladi TK teškim 75 miliona maraka, što je bila uvertira pred kandidaturu i pokazivanje mišića. Umihanić je na društvenim mrežama već obznanio podršku Gradskih organizacija Srebrenika i Gračanice.
„U Gradskim organizacijama Stranke demokratske akcija Srebrenik i Gračanica predložen sam za Predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Biti kandidat za Predsjednika je za mene izuzetno velika čast, istovremeno i velika odgovornost.  Ovom prilikom iskazujem moje duboko poštovanje i zahvalnost na ukazanom povjerenju članova Stranke demokratske akcije iz navedenih organizacija i nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje. Mi se nećemo umoriti“- naveo je Umihanić.
Umihanić se predstavio citatom Alije Izetbegovića, koji je postao fraza većine SDA kandidata u vrijeme nekih od izbora, pa kakvih god.
Važno je napomenuti da je glasanje u Srebrenika prošlo uz dosta neregularnosti koje se ogledaju u zaobilaženju procedura i određenih članova Gradske organizacije koji dolaze iz Podrinja, što je rezultiralo žalbom Kantonalnoj izbornoj komisiji, što u konačnici može dovesti do toga da delegati iz Srebrenika neće moći glasati za predsjednika KO. Također, na izborima za predsjednika Općinske organizacije Kalesija izgurana je Hasiba Kurtić, dosadašnja predsjednica, a umjesto nje izabran je Hasan Ramić, pulen Seada Džafića i Edina Ramića. Hasana Ramića su stranačke kolege prozivale zbog upitnog obrazovanja, jer je, kako su naveli, srednu školu završio u pedesetoj godini. Tako da je izvijesno da će i ova Općinska organizacija dati podrpšku Šefiku Umihaniću.
Protukandidat Šekibu Umihanići bit će Midhat Čaušević aktuelni zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH iza kojeg stoji GO SDA Tuzla.
“Biti kandidat ispred GO SDA Tuzla je velika čast, ali i odgovornost. Svjestan sam samog značaja kandidiranja  i iskazujem poštovanje i zahvalnost ljudima koji su prepoznali dugogodišnji trud, rad i odanost SDA da budem jedan od kandidata”- izjavio je Čaušević nakon kandidature.
Iza Čauševića stoji Smajo Mandžić, zastupnik u Skupštini TK, koji je na proteklim izborima imao najviše glasova od svih kandidata SDA za Skupštinu TK.  Osim SDA Tuzla, Čaušević će imati podršku i Čelića i Kladnja.
Dakle, polovinom februara predsjednika SDA TK bira 100 delegata Skupštine SDA koji dolaze iz svih općina i gradova u TK. Da bi predsjednik bio izabran potreban je 51 glas. Stranački izbori su za stranku važniji i od Općih i Lokalnih izbora, jer su temelj za ostale izbore.
Ko će upravljati strankom, resursima, preduzećima, ministarstvima, znat će se vrlo brzo. Poželjno je da to ne budu ahmaci jer, dovoljno je takvih među biračkim tijelom.

(V.M)