• tik tok

(FOTO) Najsporiji ekspresni voz na svijetu: Nestvarni krajolici Švicarske kroz pogled iz kupea

Jan 23, 2024

Foto: goodhousekeeping.com

Švicarska je poznata po svojim zadivljujućim pejzažima, a jedan od najboljih načina da doživite ovu zemlju je vožnja vozom Glacier Express. Ova legendarna željeznička ruta vodi  kroz neke od najljepših švicarskih krajolika, nudeći prekrasan pogled na planine prekrivene snijegom, duboke doline i svjetlucava jezera.

Glacier Express je jedno od najslikovitijih putovanja vozom na svijetu i često se naziva “najsporijim ekspresnim vozom na svijetu” i to s dobrim razlogom. Vozu je potrebno oko osam sati da putuje od Zermatta do St. Moritza, pokrivajući udaljenost od 280 milja. Voz prolazi kroz 91 tunel i preko 291 mosta, dok vijuga kroz švajcarske Alpe, pružajući pogled na vrhove prekrivene snijegom, duboke doline i slikovita sela na putu.

Glacier Express nudi luksuznu udobnost i mogućnosti objedovanja. Voz ima prostrana, udobna sjedišta sa velikim prozorima koji pružaju nevjerovatan pogled na krajolik koji prolazi. Vagon-restoran služi ukusnu švajcarsku kuhinju, uključujući lokalne specijalitete kao što su raklet i fondi, kao i izbor vrhunskih vina.

Iako je vožnja vozom Glacier Express posebno popularna u ljetnim mjesecima kada je krajolik najživlji, vrijedno je napomenuti da voz saobraća veći dio godine. Konkretno, traje od 10. decembra do 12. maja tokom zime i od 13. maja do 15. oktobra tokom ljeta.

Zimsko putovanje Glacier Expressom nudi jedinstveno i čarobno iskustvo, sa snijegom prekrivenim pejzažima i udobnim interijerima. Zapravo, neki ljudi čak smatraju da je zima najbolje vrijeme za putovanje, jer snijeg dodaje dodatni sloj čarolije.

(Balans/ railbookers.com)