• tik tok

(FOTO) Crveno Brdo kod Lukavca: Selo koje je ostalo u jednom vremenu i jednom životu

Jan 20, 2024

Foto: Mirza Avdić

Crveno Brdo je selo nadomak Lukavca koje plijeni  pažnju starim rustikalnim kućama i odiše nekim davnim vremenima pokazujući kako se nekada skromno živjelo.

Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 1.187 stanovnika.

Kako danas selo izgleda, pokazao je Lukavčanin Mirza Avdić koji je ovih dana fotografisao stare kuće i ostale prateće objekte koje je nekada imalo svako seosko domaćinstvote ih objavio na društvenoj mreži.

“Selo koje je zaleđeno,ali ne zbog zime i snijega,već selo koje je zaleđeno u vremenu. Crveno Brdo selo koje se nalazi samo 5 km od centra Lukavca je jedna vrsta podsjetnika kako se nekada živjelo na ovim prostorima. Stare kuće su još uvijek tu, avlije pune starih debala šljive, jabuke, kruške ili oraha, pod kojima su nekada sjedili i pili kafu domaćin i njegova hanuma. Bio je to težak,ali sretan život. Nisu imali interneta, igrica, ma, ni struje, ali su zato svoje slobodno vrijeme provodili družeći se, ispijajući kahve, a djeca su se igrala po selu ili u šumi. Odvedimo svi svoju djecu do ovih kuća i pokažimo im kako se nekada živjelo,kako su nekada svi spavali u jednoj sobici. Prošetajte ili sa biciklom odvozite ovu rutu, a ne sa autom da odete. Pokažimo im i možda će početi cijeniti to što imaju, a danas imaju svega i svačega”- poručuje Avdić u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Inače, kroz selo se organizuje Bike tour Lukavac, biciklistička vožnja koja promoviše tu stazu, a prilikom koje se može razgledati ovo zanimljivo mjesto koje je ostalo u nekom drugom vremenu. Istvremeno, selo je i turistički potencijal i atrakcija koja bi mogla biti veoma zanimljiva ako samo bude prepoznata.

(Balans)