• tik tok

(FOTO) Ručni radovi Dubravke Divković: Iglice i konci opuštaju i smanjuju stres

Jan 22, 2024

Foto: Iglice i konci

Dubravka Divković iz okoline Tuzle prije nekoliko mjeseci počela je ručno heklati torbice koje su postale sve traženije, a sada već dostupne i putem društvenih mreža.

Ručni rad je savršen način koncentriranja i zaboravljanja na brige, a pomaže i u razvoju koordinacije i psihomotoričkih sposobnosti te smanjuju stres. Uglavnom ljudi se ručnim radom bave u slobodno vrijeme pa je tako slučaj bio i sa Dubravkom.

“Kako sam bila na bolovanju i imala dosta slobodnog vremena, odlučila sam se okušati i u izradi torbica. Inače volim kreativan rad i nove izazove, a heklanje i vezenje me opušta pa spajam ugodno sa korisnim. Prvenstveno sam krenula s heklanim torbicama za sebe i svoje prijateljice, a kako to inače i biva, išlo je i za prijateljičinu prijateljicu i tako dalje”- pojašnjava nam.

Njene torbice, različith su oblika, dimenzija i boja, a počela je i sa izradom detalja na njima koji im daju poseban pečat unikatnosti.

Nakon što se pročulo za torbice, prijateljice su Dubravku savjetovale da torbice prodaje putem društvenih mreža pa je tako napravila stranicu “Iglice i konci” gdje promoviše svoj rad.

“Za izradu torbica koristim macrame konce ili pamučne trake ovisno o modelu torbe. Za izradu torbe potrebno je sedam do deset dana jer sve se ručno radi, a nekad i više, ovisno o privatnim ili poslovnim obvezama”- naglašava naša sagovornica.

Macrame konac je trostruko predivo  od recikliranih pamučnih vlakana. Macrame je tehnika vezanja čvorova u uzorke i koristi se za svakakve ručne radove poput  torbi, nakita, igračaka, zidnih ukrasa, privjesaka i drugih dekorativnih predmeta.

Inače, Dubravka je prosvjetna radnica po struci te joj kreativni rad nije nepoznanica  sa obzirom da se detaljno priprema za časove i dodatno obogaćuje nastavni plan i program te ga na zanimljiv način prenosi svojim učenicima. Dodatni plus je što i vodi lokalnu udrugu žena gdje često imaju radionice na kojima rade razne predmete koje poklanjaju, a neke i prodaju. Tako na razne načine promoviše rukotvorine i ručni rad, pokazujući kreativnost i domišljatost.

(Nataša Tadić)