• tik tok

Tuzlanski doktori upozoravaju: Sve manje vakcinisane djece u TK

Jan 19, 2024

Foto: Balans

Na području Živinica i Tuzle danas je zvanično proglašena epidemija morbila, a doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu na vrijeme i spriječe neželjene komplikacije.

Ministarstvo zdravstva TK je jučer, na zahtjev Zavoda za javno zdravstvo TK koji prati epidemiološku situaciju, dalo saglasnost da se proglasi epidemija morbila, rečeno je na današnjoj press konferenciji u UKC-u Tuzla.

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“- poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK. 

U Tuzlanskom kantonu trenutno je nepovoljna epidemiološka situacija, potvrdile su nadležne ustanove. Zarazne bolesti počele su jesenas, odnosno, covid, veliki kašalj, meningitis te krajem decembra buknule su morbile. Trenutno žarište morbila su Živinice i Tuzla.

„Od Nove godine smo hospitalizirali 29 bolesnika što se tiče morbila. To su uglavnom djeca u dobi do godinu dana i više. Najviše djece je bilo iz Živinica, odnosno, 25. Iz Tuzle je bilo pet bolesnika. Inače, kroz prijemnu ambulantu je prošlo 35 oboljelih od morbila. Naravno da nismo sve testirali“- kazala je Rahima Jahić, načelnika Klinike za zarazne bolesti. Jahić je naglasila da se uglavnom radi o djeci iz vrtića čije majke, također, nisu vakcinisane.

„Pitala sam ih zašto. Rekle su da ne vjeruju vakcinama. Pitale su hoće li djeci ostati imunitet ako prebole bolest i takve stvari. Uglavnom, vakcinaciju ne žele. Sva djeca koja su izliječene su puštena kući i dobrog su stanja“- naglasila je Jahić te dodala da su u klinici smještena i tri hronična bolesnika sa covidom te pet sa gripom.

Epidemiološka situacija u Klinici za dječije bolesti od 15. januara se značajno iskomplikovala nakon što je veliki kašalj potvrđen kod troje djece, a koja nisu vakcinisana. Na Klinici za dječije bolesti je formirano infektivno i trijažno odjeljenje.

„Mi smo definisali bolnički put. Sva djeca čekaju tripletest, test na koronu, na respiratorni virus, na influncu i PCR test na pertusis. Sve napomenute infekcije imaju sličnu kliničku sliku. Svi imaju zapušen nos, pojačanu sekreciju iz nosa, vlažan kašalj, povišenju temperaturu i odbijanje da jede i na kraju se izdefinišu te kliničke slike“- pojasnila je Lejla Osmančević, načelnica klinike. Prije dolaska u ovu kliniku, djeca bivaju testirana, dakle, na pet patogena.

„Svakodnevno radimo test na morbile. To je serološki tekst. Imali smo do sada 30 potvrđenih slučajeva. Kada se radi o drugim testiranjima, radimo pertusis testiranje, influencu A i B, covid“- objasnio je Nijaz Tihić, načelnik Klinike za laboratorijsku dijagnostiku.

U FBiH obavezno je vakcinisanje protiv 10 zaraznih bolesti, odnosno, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, ospica, rubeole, zaušnjaka, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti koje uzrokuje Haemophilus influence tip B.

Ljekari su ponovo pozvali roditelje da na vrijeme vakcinišu djecu kako ne bi dolazilo do ugrožavanja njihovog zdravlja i komplikacija opasnih po život jer su vakcine najefikasnija i najsigurnija zaštita. broj vakcinisane djece se smanjuje. primjera radi, prije pet godina 25 % djece nije bilo vakcinisano u ovom kantonu, a sad

„Ono što nas zabrinjava trenutno je pojava vakcino preventabilnih bolesti. Pertusisa je bilo u našem okruženju pa je bilo pitanje kada će se pojaviti kod nas. Međutim, morbile mene nisu lično iznenadile zbog niske pokrivenosti MPR vakcinama kod djece obveznika“- rekao je Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK. Podaci pokazuju da otprilike 1.300 djece godišnje u ovom kantonu ne bude vakcinisano.

Na kraju Nardbe o provedbi obaveznih vakcinacija koje donosi Federalno ministarstvo zdravstva svake godine, piše da je za sprovođenje programa obavezne vakcinacije, odgovoran inspekcijski organ.

„Prije toga, obaveze zdravstvenih radnika koji pregledaju vakcinalni karton djeteta koje se upisuje u jaslice, obdanište i osnovne škole, je da kaže roditeljima da nedostaju određene vakcine koje je dijete propustilo iz nekog razloga i da se to treba nadomjestiti. Ista obavijest ide i inspekcijskim organima koji trebaju da dalje djeluju“- kazao je Topalović.

Je li uzrok epidemije nevakcinisanost?

„Decidno ponavljam, nizak procenat vaksinisanosti djece određene dobi je osnovi razlog za povećanje broja oboljelih od morbila i i persutisa. Pokrivenost je 65 %, a treba biti 95 % da bismo bili sigurno“- jasno je porčuio ovaj epidemiolog. Inače, BiH ima najkraću paletu vakcina u okruženju.

„U državama koje nas okružuju, recimo, vakcinacije protiv HPV-a, menigokokna vakcina, tu je odaziv kud i kamo bolji. Ja ne znam zašto je kod nas u BiH tako. Mi bismo trebali, ne samo zdravstveni radnici već i druge strukture društva da se stvarno uključimo. Ovo nam je samo indikator u šta dalje možemo ući. Mogu se pojaviti teže bolesti koje će napraviti problem“- smatra Amer Čustović, nečalnik sektora za higijensko epidemiološki nadzor.

Doktori su napomenuli da razvijene zapadne zemlje imaju heksavalnetnu vakcinu, a BiH još uvijek petavalentnu. U evropskim zemljama daju šest antigena u jednoj boci i smanjuje se broj uboda i dolazaka djece i roditelja na vakcinaciju. Tuzlanski ljekari ističu da se razmišlja o proširenju programa imunizacije, a to ovisi o finansijama i onima koji odlučuju.

(Nataša Tadić)