• tik tok

Tuzlanski penzioneri napustili Kongres stranke penzionera BiH

Jan 18, 2024

Foto: Balans

Gradska organizacija Stranke penzionera BiH Tuzla napustila je zasijedanje Kongresa stranke u Zenici, nezadovoljna, kako kažu, samovoljom predsjednika Dževahida Sokića.

Geradska organizacija Tuzla oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

Gradska organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH Tuzla obavještava javnost da je dio njenih delegata u Zenici napustio zasijedanje Kongresa Stranke zbog samovolje predsjednika Dževahida Sokića. On, Sokić je zabranio delegatima da glasaju o predloženim izmjenama dnevnog reda, iako su to oni tražili uz pismeni zahtjev koji je potpisalo 26 delegata. Na izmjenu dnevnog reda imali su pravo.

Član 15. Poslovnika o radu Kongresa predvidja da: „Najmanje 15 delegata može predložiti izmjene i dopune dnevnog reda…

U slučaju da na samom Kongresu dodje do prijedloga bilo kakvih izmjena predloženog dnevnog reda, delegati Kongresa se izjašnjavaju o podnešenim prijedlozima za izmjene i dopune dnevnog reda, a nakon toga se usvojeni prijedlog od većine uvrštava u dnevni red, što se konstatira od strane predsjedavajućeg“.

S obzirom da Kongres nije okončao rad, da nisu izabrana stranačka tijela, predsjednik Sokić je poručio da je sada on „Visoki predstavnik u Stranci“ i najavio je da će oni koji su napustili Kongres, biti najoštrije sankcionisani.        

Inače, Kongres Stranke penzionera/umirovljenika BiH započeo je 19. decembra prošle godine. Tada nije podnešen izvještaj o izboru Glavnog odbora. Predsjednik Sokić je tek nakon osam dana pozvao izbornu komisiju da potpišu izvještaj o izabranim u Glavni odbor. Komisija nije potpisala zapisnik, jer su utvrdili da su ti izbori lažirani. Inače, izborna kutija bila je pod nadzorom predsjednika Sokića, koji juče u Zenici – tokom nastavka – nije dozvolio da se o lažiranju raspravlja. To je revoltiralo predstavnike ZE –DO kantona i dio delegata iz Tuzle, koji su se usprotivili samovlašću „visokog“ Sokića.

Vehid Jahić, predsjednik Gradske organizacije                        

(Balans)