• tik tok

SIPA uhapsila četiri Afganistanca u Sarajevu: Oteli i mučili državljane Irana i Švicarske

Jan 18, 2024

Foto:SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH su, pod nadzorom Tužilaštva BiH na području Sarajeva, pretresli stambeni objekat i uhapsili četiri osobe.

Radi se državljanima Afganistana koja se sumnjiče da su od osoba, koja ne boravi na teritoriji BiH, tražili otkup za tri otete osobe, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 Eura.

Otkup je nakon toga i plaćen van BiH, a osobe puštene.

“Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedno lice završilo na bolničkom liječenju. Jedno od lica lišenih slobode dovodi se u vezu sa ubistvom nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine. Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi propisana krivičnim zakonom BiH i u vezi sa krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije BiH kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih lica lišena slobode” navedeno je u saopštenju Agencije.

Uhapšene osobe su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tokom rada ostvarena je saradnja sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švajcarske kao i EVROPOL i INTERPOL BiH.

(Balans/SIPA)