• tik tok

Kuća ljudskih prava Banja Luka: Nasilje, zastrašivanje i diskriminacija moraju biti iskorijenjeni

Jan 12, 2024

Foto: Facebook

Kuća ljudskih prava Banja Luka danas je uputila saopštenje za javnosti u kojem oštro osuđuje nasilje i incidente zasnovane na etničkoj i vjerskoj osnovi koji su se proteklih dana dogodili u Vlasenici, Zenici, Potočarima, Mostaru i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Kuća ljudskih prava naglašava da naše društvo treba da postane društvo koje kao glavne vrijednosne pokretače ima mir, slogu, toleranciju i poštovanje vjerske, kulturne, etničke i bilo koje druge raznolikosti.

“Ovim putem apelujemo na predstavnike i predstavnice vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine da u skladu sa zakonima kazne počinioce navedenih djela i time pošalju poruku javnosti da su ovakvi činovi nedopustivi, kao i na političare/ke da se posvete smanjivanju tenzija i da u okviru svog rada pozivaju članove i članice svojih stranaka da poštuju razlike koje postoje u BiH te da osude zastrašivanje, nasilje i diskriminaciju”- rečeno je iz ove organizacije. Osim tioga, Kuća ljudskih prava apeluje i na vjerske lidere da osude nasilje i netoleranciju, te da pripadnike i pripadnice svojih religija uče ljubavi i poštovanju i to ne samo prema onima koji su iste vjere i nacije kao i oni, nego i prema ljudima koji su drugačiji od njih u bilo kom smislu.

“Kao društvo ne smijemo dozvoliti nove podjele i rast tenzija koje doprinose sukobima, a građanke i građane drže u stanju konstante neizvjesnosti oko života u BiH. Nasilje, zastrašivanje i diskriminacija moraju biti iskorijenjeni iz naše svakodnevice”- jasna je poruka ove nevladine, nestranačke i neprofitne koalicije.

(Balans/ Kuća ljudskih prava Banja Luka)