• tik tok

(FOTO) Raspust kao nekada: Dječije zimske radosti kod Petrovića u Donjim Dubravama

Jan 11, 2024

Foto: Balans

Na brdu kod porodice Petrović u Donjim Dubravama, mjestu između Tuzle i Živinica, djeca iz obližnjih sela, ovih dana provode zimski raspust.

Dječije zimske radosti upotpunio je snijeg, sankanje, skijanje i druženje na brdu koju zovu “Mošarina njiva”.

Domaćica djeci je Lana Petrović koja sa bratom Teom, uživa zajedno sa drugima.

“Ekstra nam je ovdje. Bude zabavno, veselo. Zabavljamo se, sankamo, grudvamo. Sviđa mi se kada se sakupi dosta djece pa zajedno se sankamo, pravimo snješka”- kazala nam je Lana .

Nikol Petrović, također, koristio zimski raspust za boravak na otvorenom i uživa u sankanju zajedno sa drugom djecom iz Par Sela, Orašja, Donjih Dubrava i okolnih mjesta.

“Volim raspust i zimu. Ovdje je lijepo. Pozvala bih i ostalu djecu da dođu”- rekla je Nikol.

Njena sestra Aleksandra kaže da im ni minusi ne smetaju da dođu na sankanje.

“Nije hladno. Dobro podnosim hladnoću, ignoriram je. Sviđa mi se što se družimo i zabavljamo. Voljela bih da ima još više djece”- naglašava Aleksandra.

Njena drugarica Una Nikolić, također, smatra sankanje zanimljivim.

“Jako je zabavno kada se sankamo, nije hladno. Super nam je. Posebno je zanimljivo kada se svi zavežemo u sankama pa skupa spustimo niz brdo i završimo na kraju u granju i trnju”- kroz smijeh prepričava Una.

Jednako u svemu uživa i Maša Divković, a koja u pauzama sankanja, mazi žutog mačka kojem očito odgovara društvo vesele ekipe.

“Volim raspust, a zimu i volim i ne volim. Ovdje na brdu bi bilo super da imamo i veliku skakaonicu. I voljela bih da dođu i djeca sa Ravne Trešnje ovdje i moje prijateljica”- kazala je Maša.

Sanke, skije, ali i plastične vreće, djeca koriste da se spuste niz brdo, na dobro utabanoj stazi.

“Jako nam je lijepo ovdje na ovom brdu. Jedino što na kraju brda imamo trnja. A volim baš zimski raspust, posebno zbog praznika i snijega. I pozivam moje prijatelje i poznanike da dođu ovdje da se sankamo i skijamo”- naglasila je Monika Krešić.

Na kraju, djeca se počaste slatkišima i toplim čajem. Ova radosna skupina djece pokazuje kako se raspust može provesti na čistom zraku, bez kompjutera i mobilnih telefona, a koje oni koriste tek toliko da zabilježe poneku fotografiju za uspomenu sa sankanja.

(Nataša Tadić)