• tik tok

Protest Žena Srebrenice u Tuzli: Koga se boji Visoki predstavnik Schmidt?

Jan 11, 2024

Foto:Balans

Članice Udruženja „Žene Srebrenice“ danas su, kao i svakog 11. datuma u mjesecu, održale miran protest na Trgu slobode u Tuzli, podsjećajući na genocid u Srebrenici, ubijene članove svojih porodica i one koje još uvijek traže.

Među njima je danas bila i Đulsa Kapidžić. U genocidu u Srebrenici ubijena su njena četiri brata, otac, muž, svekar, djed. Posrmtni ostaci od trojice braće, oca, svekra i djeda su pronađeni i ukopani, a još uvijek traga za kostima jdnog brata i muža.

„Za muža nikada nisam dobila nikakve informacije. Ništa ne znam. Dva brata su ubijena u Kravici, prevezena u Glogovu. Jedan brat je bio u tri grobnice, nađen na Kameničkom brdu. Otac je ubijen u Pilici“- prisjeća se ona i dodaje da su svi otišli u nepoznatom pravcu u šumu kada je Srebrenica pala. Otac je ostao sa njom, ali ubrzo su i njega odveli i ubili. Nakon svega, aktuelna dešavanja u Srebrenici i Republici Srpskoj, komentariše sa gorčinom.

Proslavu 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, ne podržava ni Nura Begović, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“ koja je kritikovala visokog predstavnika Christiana Schmidta jer ne reaguje.

„Mi još uvijek imamo Međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika. Mi ga poštujemo i priznajemo. On zaista treba shvatiti i podnositi ozbiljne poteze. Znamo da je u ratu čak bio u Sarajevu, vidio je situaciju u cijeloj BiH i šta se sve doživljavalo. Ali on se izgleda nekoga boji. On se boji tih nekih velesila koje potpomažu određene političare. Ovo se ne može nazvati više nacionalizmom i da je na nekoj nacionalisrtičkoj bazi, već se sve organizuje na lopovluku i interesu“- mišljenja je Begović. Ona živi u Srebrenici koja je dio RS-a i smatra da je ta opština zaboravljena i ostavljena, dok se u Banja Luci organizuju parade i proslave.

„Mi ne priznajemo 9. januar. To je datum genocidni datum na čijem je krvavom temelju, uspostavljen taj entitet. Ne želim da to ne gledam uopšte. Doživljavam to kako doživljavam. Potrese to kada vidiš da su izveli djecu na ulice, a toliko majki nema unučadi zbog tog datuma, zbog te krvave skupštine, krvave odluke 1992. godine kada su donijeli pokolj i ubijanje. Je li nam to treba opet? Ne treba“- poručuje ova Srebreničanka. 

(Balans)