• tik tok

Filozofski fakultet obnovio biblioteku: Ulaganjem u biblioteku, ulažemo u znanje i učenje

Jan 10, 2024

Foto: Vlada TK

Više od 30.000 KM uloženo je u rekonstrukciju biblioteke Filozofoskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a kroz Program kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava za 2023. godinu.

Dio sredstava utrošen je u rekonstrukciju, a dio je uložen za nabaku opreme.

„Nabavljena oprema može se koristiti i kada dođemo u fazu da se Filozofski fakultet preseli u Kampus. Na ovaj način studenti će dobiti kvalitetnije uslove za rad a nama je važna poruka da mi ulaganjem u biblioteku ulažemo u znanje u učenje, u studiranje i da je to pravac kojem težimo“- kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK prilikom današnje posjete biblioteci.

Riječ je o kontinuiranom ulaganju u oblast visokog obrazovanja jer je Vlada TK prethodne godine izdvojila više od 100.000 KM za unaprjeđenje ne samo nastavnog nego i naučnog procesa na Filozofskom fakultetu.

„Ovo je jako važno za postizanje standarda osiguranja kvaliteta na Filozofskom fakultetu i procesa akreditacije studijskih programa jer novom opremom koja je nabavljena bit će omogućen pristup elektronskim bazama u kojima će studenti ali i uposlenici moći istraživati i pretraživati časopise”- rekla je Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta te naglasila da kapaciteti čitaonice trenutno odgovaraju potrebama studenata Filozofskog fakulteta.

Inače, Filozofski fakultet je već završio akreditaciju dva klastera studijskih programa prvog i drugog ciklusa.

„Sada se radi pisanje samo evaluacijskih izvještaja za treći klaster a bez akreditacije studijskih programa, ne možemo govoriti ni o priznavanju naših diploma u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Jedan od kriterija je svakako i opremljenost odnosno dostupnost građe za naučno-istraživački rad, kako studenata tako i nastavnog osoblja“- zaključila je dekanica.

(Balans/ Vlada TK)