• tik tok

Bećirović u Potočarima: Ko god govori o razbijanju BiH, mi to shvatamo kao prijetnju novim genocidom

Jan 9, 2024

Foto: Balans

Deveti januar u Potočarima je danas obilježen kao dan sjećanja na žrtve genocida, a obilježavanju su pristvovale brojne delegacije. Obilježavanju je prisustvovao i Denise Bećirović, član Predsjedništva BiH, koji je rekao da iskazuje poštovanje žrtvama jedinog genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Prema pravosnažnim presudama najviših svijetskih sudova, podsjetio je Bećirović, u Srebrenici i njenoj okolini je počinjen genocid nad Bošnjacima i da je to planetarna činjenica koju ne može izbrisati nijedna poltika.

“Kao član Predsjedništva BiH, odavdje šaljem poruku da ćemo mi slobodno i dostojanstveno koračati na svakom pedlju zemlje. Tako je bilo, tako jeste i taklo će ostati. Potočari i Srebrenica kao i svaki drugi dio BiH, na državnoj su teritoriji BiH i tu činjenicu, nikakva separistička politika neće i ne može promijeniti”- jasno je poručio Bećirović.

Ustavno- pravne činjenice su veoma jasne kada je u pitanju 9. januar ističe Bećirović. Podsjeća da je Ustavni sud BiH po pitanju 9. januara donio konačne i obavezujuće odluke, da se moraju potpuno poštovati i da o tome nema rasprave.

“To je neustavni dan i u vezi sa njegovim nelegalnim obilježavanjem, trebaju djelovati nadležne pravosudne institucije i agencije. Želim naglasiti i pitanje kontinuiteta. Kontinuitet ima samo država BiH. To je vrlo jasno propisano Ustavom BiH, to je prva riječ u Ustav. Ne postoji nijedna odredba u Daytonskom mirovnom sporazumu koja govori o kontinuitetu entiteta. Postoji samo kontinuitet države BiH”- naglasio je Bećirović i podsjetio da entitet Repblika Srpska , po tom sporazumu, postoji  od 21. novembra 1995. godine i on nema nikakav drugi kontinuitet.

BiH treba ići naprijed, punopravnom članstvu u EU i NATO savezu, sačuvati sjećanje na žrtve genocida i ne dozvoliti ponavaljanje politike koja je dovela do genocida,rečeno je u Potočarima.

“Svako onaj ko bilo kojom izjavom govori o razbijanju BiH, mi to shvatamo kao prijetnju novim genocidom.  Zato i Međunarodna zajednica, zemlje svjedoci  Daytonskog mirovnog sporazuma, moraju poduzeti potrebne mjere kako bismo očuvali mir i stabilnost za svakog čovjeka u BiH”- poručio je ovaj član Predsjedništva.

 (Nataša Tadić)