• tik tok

Američki borbeni avioni lete danas iznad Tuzle i Brčkog

Jan 8, 2024

Foto: Lockheedmartin

Dva američka borbena aviona F-16 danas u popodnevnim satima letjet će iznad Tuzle i Brčkog, saopćili su iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD.

Oni su kazali da se radi o kopneno-zračnoj vježbi Vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH. Poslali su jasnu poruku da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje te da će oni djelovati, ukoliko neko to pokuša promijeniti.

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas u poslijepodnevnim satima. 

Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-daytonskih i secesionističkih aktivnosti. 

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima. 

(Balans)