• tik tok

Nakon dugo vremena cijena ulja ispod 5 KM

Aug 3, 2022

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH počele su drastično rasti početkom rata u Ukrajini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH inflacija u BiH dostigla je brojku od 14,4 posto, što je najviše u historiji.

Sniženje cijena osnovnih namirnica za život, poput ulja, brašna i mesa za većinu građana BIH dobra je vijest.

Tako svakako raduje da je ulje u većini marketa u TK ispod 5 KM po litru, tačnije litar Bimalovog ulja košta 4,90 KM.

„ Imamo neke pozitivne tržišne trendove, posebno na globalnom nivou. Adaptira se tržište, stabiliziraju se lanci snabdijevanja, pada cijena nafte, a pada i potražnja za određenim proizvodima. Sve to uticalo je da cijene padaju. Snižena je cijena biljnog ulja, što je svakako dobra vijest za građane“ -kazao je za Balans ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Pojeftinilo je i pileće meso, pa je tako cijena kilograma piletine u komadu 5,50, file košta 9,00, batkovi 4,70, krila 4,50 KM po kilogramu.

„Vjerovatno će se ovaj trend nastaviti, izuzev ako ne budemo imali neke neočekivane šokove na zimu, znamo da će biti problema sa plinom ali za ostalo mislim da neće biti problema. Mislim da će biti još snižavanja cijena, doduše, ne na onaj nivo prije inflacije, ali će svakako biti mnogo prihvatljivije nego je to prije nekoliko sedmica“ – dodaje Čavalić.

(Balans)