• tik tok

(FOTO) Jačanje malih i srednjih preduzeća: U Tuzli otvoren Digitalni inovacijski centar

Dec 27, 2023

Foto: Balans

U Tuzli je danas otvoren Digitalno inovacijskog centar (DIH) u oblasti industrijske robotike i automatike. Riječ je o jednom od četiri ovakva centra u Bosni i Hercegovini koji trebaju podržati digitalnu transformaciju i rast malih i srednjih preduzeća kroz korištenje naprednih robotskih rješenja, mentorstvo, edukaciju i pomoć u implementaciji automatizacije.

Jačanje malih i srednjih preduzeća u BiH jedan je od ciljeva ovog projekta i otvaranja ovakve vrste centra, a sufinansira ga Delegacija EU u BiH i Njemačkog ministarstva za međunarodnu saradnju. Jedna od projektinih aktivnosti odnosi se na uspostavljanje mreže digitalni inovacionih HUB-ova u BiH i jedan od partnera je i Industrial HUB u Tuzli.

“Ideja  je da pokušamo na jednom mjestu obezbjediti usluge podrške malim i srednjim preduzećima u procesu njihove digitalne transformacije kroz uvezivanje domaćih relevantnih kapaciteta. U ovom slučaju to je Centar za robotiku u Tuzli koji je jedinstveni kapacitet u BiH, kantonalno ministarstvo privrede i partberska organizacija “Strascheg” iz Njemačke”- pojasnio je Donald Prohaska, zamjenik glavnog menadžera projekta.

Projekat EU4DigitalSME, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), usmjeren je na uspostavljanje i podršku razvoju digitalnih inovacijskih hub-ova (DIH) u Bosni i Hercegovini. Projekat implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Robotika je jedna od tehnologija koja je vezana za proces digitalne transformacije i široko je prisutna na svjetskom tržištu, a sve više i u BiH.

“Ovaj projekat je rezultat dugogodišnje saradnje, a koja treba rezultirati podrškom drvo-prerađivačkim i metalo-prerađivačkim preduzećima u TK kako bi unaprijedilii svoje proizvodne procese i kapacitete te postali konkurentniji na domaće i stranim tržištima”- objasnila je Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj Tuzlanskog kantona.

Centar je zamišljen tako da privrednici mogu doći i dobiti savjete i čuti iskustva od istaknutih stručnjaka o pomenutim oblastima i testirati nove proizvode uz pomoć robota i digitalizacije. Osim toga, centar je važan i za nastavnu zajednicu.

“Ovi projekti su veoma važni za obrazovne institucije i kompanije. Oni su integrativni faktor svih ovih učesnika u razvoju, nauci i povezivanje. Ovdje se očekuje uključenje  srednjoškolaca, studenta  i istraživanja u koja bi se uključili nastavnici u srednjim školama i na univerzitetu”- mišljenja je Aljo Mujčić, profesor profesor na Odsjeku za telekomunikacije i informacione tehnologije Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

(Nataša Tadić)