• tik tok

Posljednje pripreme u toku: Sutra se obilježava Dan rudara, centralni događaj u Rudniku Mramor

Dec 20, 2023

Foto: Balans

Sutra se obilježava Dan rudara. Centralna manifestacija će biti održana u Rudniku Mramor, u sklopu koje će biti obilježeno i 65 godina postojanja ovog rudnika.

Ceremonija obilježavanja Dana rudara počinje u 09:30 sati polaganjem cvijeća na spomenik Husinskom rudaru na Husinu, nakon toga u 10:15 cvijeće će biti položeno na spomenik u parku kod BKC Tuzla.

Obilježavanje u Mramoru zakazano je za 11:00 sati. Svoje prisustvo najavili su premijer FBiH Nermin Nikšić, Federalni ministar industrije, energije i rudarstva Vedran Lakić, premijer TK Irfan Halilagić, te resorni kantonalni ministar Edin Duraković.

Prije obilježavanja Dana rudara, u direkciji Rudnika Kreka će biti upriličeno potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Potpsivanje Kolektivnog ugovora planirano je za 09:00 sati.

Dan rudara, 21. decembar, obilježava se kao dan sjećanja i podsjećanja na 21. decembar 1920. godine kada su rudari Kreke, Zenice, Kaknja, Ljubije, Mostara i Breze, koji su u to vrijeme bili tlačeni, stupili u generalni štrajk.

Dan rudara ustanovljen je u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se još 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada.

Neposredno po završetku Prvog svjetskog rata, rudnici uglja postaju mjesto profiterstva za vladajuće slojeve društva, a rudari predmet bezobzirne eksploatacije u narednih nekoliko godina.

Stanje u rudarstvu ni danas nije dobro, ali sindikati i rudari zajedno se bore za svoja prava slično kao i prije više od 100 goodina.

(Balans)