• tik tok

SDBiH: Najveća korupcija postiže se izbornom prevarom – krađom glasova

Dec 19, 2023

Foto: SDBiH

Izbori kao jedno od najvećih dostignuća slobodnog demokratskog društva bi trebali da predstavljaju izbornu volju građana, međutim, stvarnost je u BiH nažalost puno drugačija.
„Moćne“ ili „velike“ stranke ili partije svojom „mašinerijom“ posmatrača i članova biračkih odbora jednostavno, svaka u „svom teritoriju“ prekroje izborne rezultate u svoju korist, a na štetu građana jer se ne ispoštuje njihova glasačka volja.
Treba otvoreno govoriti o ovoj pojavi jer građani tome svjedoče, čuju i vide!

Nikakve kaznene mjere do sada nisu dale odgovor na ove zloupotrebe, čak je očigledna nemoć CIK-a da se odupre ovom zlu, a ni Visoki predstavnik za BiH se nije potrudio da nas demantuje, čak smo svjedoci onom suprotnom.

Ovdje se dakle radi o najgoroj mogućoj zloupotrebi aktivnog biračkog prava građana koja za posljedicu ima koruptivnu vlast, čemu svjedočimo svakodnevno.
Smatramo da je krađa glasova embrion sve druge korupcije.
Statistike pokazuju da iz godine u godinu ostajemo bez populacije veličine jednog grada. Zar to nije alarm za uzbunu?
S pravom se kod mnogih građana postavlja pitanje, pa dokle više?

Šta to treba da se desi da se ovo zlo zaustavi? Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine krenule su sa realizacijom projekta „Za izbore bez krađe glasova“.

„Projekat „Za izbore bez krađe glasova“ za nas je jako važno pitanje. U pitanju je država i zastupanje opštih interesa građana, a ne interesa pojedinaca.
Kroz konkretne korake kao što je inicijativa koja je pokrenuta u Skupštini Tuzlanskog kantona, a u narednom periodu biće spuštena i na sva vijeća u TK. Kroz outdoor kampanju, bilborde i LED displeje pozvali smo građane da učestvuju u projektu, što je rezultiralo da nekoliko hiljada građana učetvuje u online anketi na našoj stranici. 99% ih je ZA obavezno

(Balans/SDBiH)