• tik tok

Samoubistvo s predumišljajem: SDA TK svojoj vladi tovari breme od 70 miliona maraka

Dec 13, 2023

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za period januar – mart 2024. godine. Iznos od 113.555.472 KM biće potrošen za ova tri mjeseca. Iako se očekivalo da budžet bude usvojen do karaja godine, to se ipak neće desiti. Razlog je, kako saznaje portal Balans, taj što je Klub zastupnika SDA u Skupštini TK predložio Vladi TK mjere teške više od 70 miliona maraka, za koje za sada nema sredstava.

U dokumentu, čiji je potpisnik Šekib Umihanić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK¸ od Vlade TK se traži da obezbijedi finansijska sredstva od 70 miliona maraka.

Nabavka helikoptera za UKC, Civilnu zaštitu i MUP, u vrijednosti od 10 miliona maraka, nabavka balističke opreme vrijedne oko milion maraka, uniforme za MUP u vrijednosti devet miliona maraka.

Također, zastupnici SDA traže opremanje robnih rezervi u vrijednosti od 42 miliona maraka, formiranje Civilne zaštite u svim Mjesnim zajednicama, što bi koštalo još pet miliona maraka.

U dokumentu koji vidite opisane su sve stavke prijedloga mjera SDA TK.

Kontaktirali smo i premijera TK Irfana Halilagića koji nam je kazao da je dobio pomenuti dokument.

„Ja trenutno nemam komentar dok ministarstva ne urade analizu svojih potreba i iskazanih zahtjeva“ – karatak je bio Halilagić.

Zanimljivo je da prijedlog mjera težak 70 miliona maraka nema nikakvih dubljih analiza koje bi potkrijepile ove zahtjeve, što samo po sebi dosta govori o ozbiljnosti predlagača. Kontaktirali smo Šekiba Umihanića, potpisnika ovog dokumenta, ali on se nije javljao na naš poziv, niti odgovorio na naš pisani upit.

Šta stoji iz megalomanskih zahtjeva SDA, dobro je poznato svim poznavaocima političkih prilika u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH, čija Vlada je u prošloj godini realizovala sve planirane mjere.

V.M.