• tik tok

Sveti Nikola darovao djecu u Tuzli

Dec 6, 2023

Foto: Balans

Katolički školski centar „Sveti Franjo u Tuzli“ danas je posjetio Sveti Nikola i donio darove za najmlađe.

Od osnivanja Osnovne škole pri katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“, Sveti Nikola redovno dolazi i to je jedan od najradosnijih dana tokom školske godine.

„Svi vole biti dobri i dobiti slatkiše. Sveti Nikola došao je i ove godine, a naši učenici od prvog do trećeg razreda su pripremili zabavan program. Radili su sa svojim učiteljicama, pripremili pjesme dočeka Svetom Nikoli. Pripremili su i pisma te napisali šta bi željeli dobiti jer su bili vrijedni i slušali svoje učitelje i roditelje“- kazala je Žana Altumbabić, direktorica Osnovne škole „Sveti Franjo“ u Tuzli. Ona je dodala da ove godine nema krampusa jer su svi učenici bili dobri.

Don Ante Vrhovac, ravnatelj Centra, pojasnio je da je Sveti Nikola bio svetac i biskup katoličke crkve koji je osobama u potrebi, posebno djeci, darivao ono što je mogao i što je bilo dostupno u njegovo vrijeme.

„Na taj način se rodila tradicija da, u spomen na tog sveca, unutar katoličke crkve, na ovaj dan darivaju djeca. Ta tradicija traje nekoliko stoljeća. Mislim da je to velika stvar u pedagoškom smislu jer se djeca korz primjer sveca, uče da i oni nekada izađu u susret onima u potrebi i darovima pomažu onima koji imaju manje od njih“- pojasnio je ravnatelj. On dodaje da djeca istinsku vjeruju u dolazak Svetog Nikole koji daruje samo djecu koja su bila dobra i poslušna.

„Tako djeca nastoje biti istinski dobra, ispunajvati svoje obaveze i zadaće, kako u vjerskom tako i u škoslkom smislu. Tako da Sveti Nikola šalje nekoliko poruka na ovaj blagdan“- naglašava Vrhovac.

(Nataša Tadić)