• tik tok

Početak Adventa: Danas se pali prva svijeća

Dec 3, 2023

Foto: Balans

Vijernici širom svijeta danas pale prvu svijeću na adventskom vijencu, a koji nagovještava iščekivanje i dolazak Božića.

Adventski vijenac je krug od zimzelenog granja s četiri svijeće koji se postavlja na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća.

Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu u “Das Rauhe Haus”, odnosno, “Trošnoj kući” u Hamburgu. Prema dostupnim podacima, mladi evanđelistički pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern okupio je 1.838 siročadi sa ulice te im u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom, a svake je godine, za vrijeme došašća, sa svojim štićenicima organizovao molitve. Želio je štićenicima doba iščekivanja Božića učiniti što ljepšim te se dosjetio da je 1.decembra, svakim danom za vrijeme molitve, upale jednu svijeću.

Prva svijeće se danas pali na prvu nedjelju Adventa. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu. Prema dugoj tradiciji, na vijenac su se stavljale tri ljubičaste svijeće, znak pokore i obraćenja kao pripreme Isusova dolaska i jedna ružičasta koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prema jednoj tradiciji, prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

(Balans)