• tik tok

Jedini u FBiH: Tuzlanski kanton zapošljava sve ljekare sa Zavoda za zapošljavanje u javne zdravstvene ustanove

Dec 1, 2023

Vlada TK, krenula je u proceduru zapošljavanja 106 doktora medicine u javne zdravstvene ustanove. Svi ovi ljekari trebali bi biti skinuti sa Zavoda za zapošljavanje početkom naredne godine.

Zapošljavanje ljekara je skupštinska inicijativa koja je dobila podršku zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu, a sada se pronalaze modaleiteti finansiranja.

„Imamo 106 takvih ljekara, oni će biti raspoređeni u Univerzitetski klinički centar i u 13 domova zdravlja u TK“, kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović.

Novih stotinu ljekara uticat će pozitivno na zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona.

„Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapoošljavanje se dešava u pravi momenat, mislim da je to važno za naš sistem. Da tako kažem, uvlačenje 106 doktora u zdravstvene ustanove, poboljšat će značajno uslugu. Ovim će, sve ono što radimo u zdravstvu biti naplaćeno i vidljivo u narednim godinama. Idemo u pravcu ozdravljenja zdravstvenog sektora Tuzlanskog kantona“, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Zapošljavanje svih ljekara iz TK, je inicijativa skupštinskih zastupnika Smaje Mandžića i Lejla Vuković. Ideja je nastala prije nekoliko mjeseci, a sada je i doživjela svoj epilog, kažu zastupnici.

„Mi smo u junu razgovarali sa studentima medicine koji su zapošljavanje vidjeli kao jedan od velikih problema, tada smo uputili inciijativu u Skupštini TK koja je dobila jednoglasnu podršku. Naišli smo i na razumijevanje premijera Halilagića koji je podržao sve ovo“, istakla je Lejla Vuković, zastupnica u Skupštini TK.

Po riječima premijera Halilagića, na Birou za zapošljavanje TK, od početka naredne godine, neće biti niti jednog ljekara, svi oni, naravno koji to žele, biti će zaposleni u javne zdravstvene ustanove.

(Balans)