• tik tok

U Lipnici kod Tuzle: Ivan Mandić fotografisao rijetkog bijelog gavrana

Nov 29, 2023

Foto: Ivan Mandić

Fotograf Ivan Mandić u Srednjoj Lipnici kod Tuzle, fotografisao je bijelog gavrana, jednu od rijetkih ptica u svijetu.

Kako je Mandić pojasnio za naš portal, u maju ove godine saznao je da je albino gavran viđen u okolini Tuzle, tačnije u Donjoj Obodnici.

“Išao sam gore, provodio vrijeme, ali nisam uspio ništa napraviti. Onda sam ga prvi put vidio u junu na području Srednje Lipnice gdje živim i nisam ga uspio fotografisati do jučer. Ovaj put mi je bio baš daleko, ali uspio sam koliko-toliko fotografisati”- pojasnio nam je Mandić.

Zanimljivo je da je ova vrsta ptice prvi put viđena u Srbiji 2021. godine i u cijelom svijetu postoji samo nekoliko registovanih albino gavrana.

Za razliku od crnog gavrana, ovaj ima leucizam koji može biti djelomičan ili potpun. Leucizam pokriva niz stanja koja uzrokuju bijele ili blijede mrlje na koži, ljuskama ili perju. Po definiciji, albino ima urođeni nedostatak pigmenta melanina u koži, što ih čini bijelima. Kod albina je sve bijelo, odnosni, perje, nokti, kljun, oči su prozirne. Postoje delimično bele ptice, ali ovaj gavran je potpuno bijel. Albino ptice, između ostalog imaju loš vid.

Pravi albino gavran nema dug životni vijek. Uz njihov loš vid, potpuni nedostatak pigmenta melanina koji je uzrokovan ovom rijetkom genetskom mutacijom, utiče na snagu njihovog perja, uzrokujući njihovo slabljenje i lomljenje. Bez leta, ptice ne mogu pobjeći predatorima.

Većina čistih albino ptica ne preživi dovoljno dugo da prenesu recesivni gen na sljedeću generaciju.

Stručnjaci se slažu da su, zbog svojih neobičnih karakteristika, albino ptice u prirodi vrlo ugrožene, kako zbog kolekcionara, tako i zbog težeg snalaženja u prirodi.

(Balans)