• tik tok

(FOTO) Podrška Palestincima iz Tuzle: Ne smijemo ostati nijemi na nepravdu

Nov 24, 2023

Foto: Senad Pirić

Humanitarni bazar za narod Palestine organizovan je danas na tuzlanskom Trgu slobode. Ovo je drugi po redu bazar u Tuzli za pomoć narodu Palestine, a ovoga puta inicijatori su bili članovi Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Sjajna ekipa mladih ljudi proteklih dana vrijedno je radila kako bi građanima Tuzle ponudila razne suvenire sa simbolikom Palestine, slana i slatka jela, a sve u svrhu prikupljanja novčane pomoći solidarnosti sa narodom Gaze u ovim teškim trenucima.

‘Razlog organiziranja ovog bazara je prije svega empatija prema žrtvama rata u Palestini. Iako se čini da je ovo malo, ovo zaista nekome znači mnogo i šta god da uradimo za njih nije dovoljno. Sve što se trenutno dešava u Gazi je zaista užasno i strašno jer ovo nije rat i napad samo na jedno područje, grad ili državu, ovo je napad na cijeli svijet”- kazala je Minela Dohranović iz Omladinskog kruga MIZ Tuzla.

Građani Tuzle danas su imali priliku na osnovu cijene koju sami formiraju, odnosno u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, ubaciti novac u zajedničke kasice.

Senad Pirić, aktivista i novinar već drug put sa svojom ekipe učestvuje na humanitarnom bazaru.

“Prvi bazar se pokazao kao dobra ideja, prikupljeno je više od 25.000KM. Drago mi je da su se i omladinci iz Medžlisa Tuzla samoorganizovali i pokazali empatiju, ali i svjesnost zbog svega onoga što se događa u Palestini. Omladina nije apatična nego im treba dati priliku i podržati ih. Proteklih dana su zaista vrijedno radili kako bi današnji bazar imao šta za ponudit građanima Tuzle. Ponosan sam na sve njih i naravno da ću uvijek podržati ovake i slične humanitarne aktivnosti”- rekao je Pirić.

Dodao je da je u ovom trenutnu najvažnije pokazati solidarnost sa narodom Palestine.

“Sjećam koliko je nama tokom agresije na BiH značilo kada neko jasno i glasno govori protiv nepravde koja nas je zadesila. Znam da to i Palestincima znači, pogotovo onima koji žive u Tuzli i koji su razdvojeni od svojih porodica. Ne smijemo biti nijemi na nepravdu koja se trenutno dešava u Gazi i trebamo svi govoriti, pisati, ili na neki drugi način skretati pažnju na genocid i monstruozno ubijanje civila u Gazi”-dodao je Pirić.

U proteklim sedmicama širom Bosne i Hercegovine organizovani su skupovi podrške i humanitarne akcije za narod Palestine koji se nalazi u teškoj situaciji.

Sljedeći humanitarni bazar biće održan u nedjelju, 26.11.2023.g. u Tržnom centru Omega u Tuzli u vremenu od 12 do 14, a humanitarni bazar za ponedjeljak najavila je i Behram-begova medresa u Tuzli.

(Balans)