• tik tok

Potpisan sporazum: Potrebna bolja procjena rizika kako se ne bi ponovio slučaj Nizame Hećimović

Nov 23, 2023

Foto: Balans

U okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, predstavnici MUP-a TK, Uprave policije, kantonalnog ministarstva za socijalnu politiku, Forum direktora centara za socijalni rad i Viva Žene, danas su potpisali Sporazum o saradnji „Unapređenje dostupnosti i kvalitete institucionalne zaštite- kroz jačanje kapaciteta profesionalaca za rodno osjetljiv i pristup orijentisan na žrtvu“.

Akcenat se stavlja na procjenu rizika kada su u pitanju žrtve nasilja te razmjenu operativni informacija koje do sada nisu bile osim službene zabilješke.

„Procjena rizika se odnosi direktno na to kada mi dobijemo u sigurnu kuću žrtvu nasilja. Jedan dio procjene rizika je naša odgovornost. Policija i centri za socijalni rad što će se raditi na ovom nivou je da u svakodnevnoj operativnoj komunikaciji nadopunjujemo jedni druge“- pojasnila je Jasna Zečević, direktorica Udruženja „Vive žene“ u čijem sklopu djeluje Sigurna kuća. Bolja procjena rizika bi trebala prevenirati slučajeve poput onog iz Gradačca, kada je Nermin Sulejmanović ubio Nizamu Hećimović, Denisa i Čengiza Ondera te ranio još tri osobe.

„Što se tiče prijave nasilja, to nije samo povećano od avgusta, to je povećano u zadnjih pet-šest godina, broj prijava raste. To znači da je svijest građanki povećana da imaju više povjerenja i da prijavljuju. Nasilja je uvijek bilo i bit će, samo je pitanje samo koliko hitno možemo intervenirati“- ističe direktorica. Osvrćući se na slučaj Nizame Hećimović, Zečević naglašava da je njena sestra zvala, ne spominjući ime žrtve ni detalje već je tražila informacije.

„Pitala je na koji način primamo u Sigurnu kuću. Zvanična informacija koju mi dajemo je da prijavite nasilje policiji i centru za socijalni rad, a ako je kriza, dođete u „Vive žene“. To svima ponavljamo. Mi ne možemo sa druge strane telefona procijeniti rizik. Da smo znali, da nam je rečeno da je žena u opasnosti, mi bismo rekli da dođu odmah. To nije problem. Imamo puno žena koje dođu same, budu smještene, kasnije sređujemo papire“- objašnjava Zečević.

Problem je procijeniti rizik za žrtvu nasilja, a centri za socijalni rad su jedna od karika u tom sistemu.

„Ljudi koji prave prvi kontakt, prvu inicijalnu procijenu rizika, da budu osposobljeni da naprave pravilnu procjenu. Ako je procjena rizika da ženu treba smjestiti, to se može uraditi i putem telefona. Bez ikakvog dokumenta. Ako je neko u centru ili od policijskih službenika, inicijalno procijenio da je ugrožena jedna ili više osoba, smještaj se može dogovoriti telefonom“- kazao je Muhamed Majdančić, direktor Centra za socijalni rad kalesija i predsjednik Foruma direktora centara za socijalni rad TK.

Danas potpisan sporazum akcentira konferenciju slučaja.

„Da se zna  ko šta radi i način na koji postupa. To nam je falilo u sistemu. Pokušat ćemo to kroz ovaj projekat i sličen stavi u budućnosti. Ne da bismo imali potpisan sporazum već da bismo bili efikasniji“- mišljenja je Fadil Alić, ministar za socijalni rad TK.

A sistem očito do sada nije bio efikasn što je slučaj iz Gradačca samo zakružio i pokazao sve propuste. No, to može biti novi početak rada svih institucija u TK, mišljenja je Safet Begić, sekretar MUP-a TK.

„On je pokazao svu neadekvatnost odgovora institucija. Ja sam rekao jednu tešku riječ da smo svi oprali ruke, da smo svi nevini, a žrtva je stradala, odnosno, žrtve su stradale. To je tragična posljedica. Sada je nama to putokaz da trebamo promijeniti nešto u svom ponašanju. Ovaj sporazum je jedan od prvih koraka“- poručuje Begić i dodaje da sve institucije imaju svoje uloge i odgovornosti da sproevdu do kraja potpisani sporazum.

(Nataša Tadić)