• tik tok

Poljoprivrednici očajni: Divlje svinje opušteno hodaju po selima u TK

Nov 23, 2023

Foto: Facebook

Posljednjih nekoliko mjeseci, poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona apelirali su na sve niove vlasti da im pomognu riješiti problem divljih svinja, a koji je eskalirao jer ove životinje, ne samo da su uništile usjeve, već dolaze u sela tražeći hranu.

Poljoprivrednici su ogorčeni jer konstantno apeluju da se riješi ovaj problem i dozvoli odstrel svinja tokom cijele godine, a ne samo na jesen kada on već načine ogromne štete.

“Kada je bilo cvjetanje kukuraza, tj.bacanje klipa, divlje svinje su krenule, da tako kažem, na teren i počele su uništavati polja kukuruza. U razgovoru sa stariji stanovnicima sela, saznao sam da nikada nisu ranije imali susrete sa svinjama, a tek ovakve štete. Ovih dana sko završili kuruze, obrali, skinuli silaže, ali svinje su se približile našim kućama i doolaze 50 metara od moje farme”- priča Eldin Glibanović, poljoprivrednikiz Gornjih Živinica i predsjednik Udruženja mljekara TK.

Nekoliko farmera u Glibanovićevom selu je odustalo od sjetve strnih žita i neki od njih će prestati baviti se poljoprivredom zbog divljih svinja i nemara  nadležnih institucija. Poljoprivrednici su obavili niz sastanaka sa resornim ministrom, ali zaključak svega je da divlje svinje nisu nadležnost kantonalnog ministarstva.

“Obavljali smo i razgovore da predstavnicima Saveza lovačkih udruženja. U tom trenutku kada kukuruzi još nisu bili zreli, lovci su izlazili na teren onako kao i mi građani, samo da preplašimo divlje svinje jer u tom periodu nije bio dozvoljen lov i izvođenje pasa te su lovci bili skrštenih ruku”- pojašnjava Glibanović.

U Federaciji BiH divlje svinje su, prema Zakonu o lovu, zaštićena divljač. To znači da lovačka društva godišnje, u vrijeme dozvoljenog lova, prema lovno-privrednoj osnovi koju određuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, imaju tačno određenu kvotu odstrela divljih svinja. Taj akt donosi se svakih deset godina, bez obzira na to što u lovištima dolazi do promjena, kao što je slučaj u posljednjih šest godina na području Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Doboj-Istoka. U ovim krajevima divlje svinje namnožile su se do te mjere da poljoprivrednicima uništavaju stotine dunuma kukuruza.

Kako riješiti ovaj problem?

“Jednostavno da proglase tu divlju sivnju štetočinom te da lovci divlje svinje love tokom cijele godine. Ako to ne žele, mi dobro znamo da smo dužni paziti svoje životinje onako kako to dolikuje i da naše životinje ne prave štete drugima. Tako isto, federalno ministarstvo, ako žele zaštiti divlje svinje, neka zaštite šume gdje se nalaze one i da one ne izlaze”- priča ovaj poljoprivrednik. A divlje svinje, počele su ugrožavati i ljude jer je ovih dana na društvenim mrežama osvanula fotografija krda svinja kako trči kroz selo. I više nisu samo opasnost za usjeve već i za ljude što se može i pogledati na snimku.

“One su došle na garažna vrata jednog objekta i pokušale provaliti, a sve kako bi pronašle hranu”- dodaje naš sagovornik opisujući fotografije divljih svinja u Malešićima kod Gračanice.

Inače, poljoprivrednici iz TK učestvuju danas na jednom velikom sastanku u Sarajevu gdje će se pričati o strategiji koju poljoprivrednicima nameće EU. I ovom prilikom, poljopirvrednici će ponoviti problem nadležnima, a koji se tiče divljih svinja i zatražiti pomoć i rješenje, po ko zna koji put.

(Nataša Tadić)