• tik tok

Svjetski dan djeteta: Oko 400 miliona djece živi u zonama sukoba

Nov 20, 2023

Foto: UNICEF

Svake godine, 20. novembra, obilježava se Svjetski dan djeteta u znak sjećanja na usvajanje Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta (CRC) 1989. godine – najšire ratifikovanog ugovora o ljudskim pravima u istoriji. Ratificiranjem ovog međunarodnog pravnog okvira, svjetski lideri su priznali da sva djeca imaju neotuđiva prava. I obećali su da će vlade osigurati da ta prava budu zaštićena i podržana.

“Nažalost, djeca danas žive u svijetu koji je sve više neprijateljski prema njihovim pravima. Nigdje to nije očiglednije nego u iskustvu djece pogođene sukobima. Procjenjujemo da danas 400 miliona djece  ili jedno od petero djece, živi u zonama sukoba ili bježi iz njih. Mnogi su ranjeni, ubijeni ili seksualno zlostavljani. Gube članove porodice i prijatelje. A neke regrutuju i koriste oružane snage ili grupe. Mnogi od njih su više puta raseljeni, rizikujući odvajanje od svojih porodica, gubeći godine obrazovanja i raskidaju veze sa svojim zajednicama”- saopšteno je iz UNICEF-a.

Ujedinjene nacije su potvrdile više od 315.000 teških kršenja prava djeteta u područjima pod sukobima između 2005. i 2022. godine. I to su samo slučajevi koji su provjereni, što znači da je pravi broj kršenja sigurno mnogo veći.

„Izvan zona sukoba, ugrožena su i prava druge djece. To što se ovo poklapa s drugim krizama koje krše prava djece je duboko zabrinjavajuće. To uključuje rastuće siromaštvo i nejednakost, vanredne situacije u javnom zdravstvu i, naravno, globalnu klimatsku krizu. Klimatske promjene su, posebno, egzistencijalna prijetnja zdravlju i dobrobiti ove i budućih generacija djece”- pojašnjavaju iz UNICEF-a.

Više od milijardu djece trenutno živi u zemljama koje su u “ekstremno visokom riziku” od uticaja klimatskih promjena. To znači da bi polovina djece svijeta mogla pretrpjeti nepopravljivu štetu dok se planeta nastavlja zagrijavati. Mogli bi izgubiti svoje domove ili škole zbog sve žešćih oluja, trpjeti glad zbog nedostatka hrane jer lokalni usjevi propadaju zbog suše, izgubiti živote zbog toplinskih valova ili dobiti upale pluća uzrokovanih zagađenjem zraka.

“Ni u jednom trenutku otkako je CRC usvojen prije 34 godine, prava djeteta nisu bila u većoj opasnosti. I zato moramo djelovati. Pozivam sve nas – od UNICEF-a i naših partnera u zajednici za prava djeteta do vlada, organizacija civilnog društva i privatnog sektora – da budemo jači pobornici i zagovornici ispunjenja i zaštite prava djece. To znači podržavanje usklađivanja nacionalnih pravnih okvira sa Konvencijom o pravima djeteta i drugim međunarodnim standardima, te provođenje tih standarda u praksi”- poručuju iz UNICEF-a.

(Balans/ UNICEF)