• tik tok

Žene Srebrenice u Tuzli: Apelujemo na Evropu da ne dozvoli novu Srebrenicu  

Nov 11, 2023

U Tuzli je danas, unatoč kišnom vremenu, održan protest udruženja „Žene Srebrenice“. Majkam su se pridružili i građani Tuzle, te vjerski službenici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Na protestu je svakog mjeseca Đula Alić iz Bratunca. Njoj je u Srebrenici ubijen muž.

„Ubijen je 1993. godine. Ubijen mu je i brat i otac. Ja sam sad sa svekrvom koja je bolesna. Hvala Bogu troje djece sam uspjela odgojiti i školovati. Muž je ubijen u Kravici.“ – priča nam Đula.

Pronalazak nestalih osoba tema je i ovomjesečnog protesta, kao i podrška narodu Gaze.

„Sve ovo što se dešava u gazi, gdje se nemilosrdno ubijaju djeca i civili, sve smo to mi preživjeli 1995. godine. Mi apsolutno razumijemo taj narod i pružamo mu svu ljubav i podršku. Ne razumijemo Evropsku uniju i zemlje koje nijemo posmatraju ovaj teror nad tim narodom.“ – kazala je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“.

Zbog toga iz Tuzle je upućen apel svima da zaustave ubistva u Gazi.

„Ne dozvolite novu Srebrenicu. Molim vas spasite djecu“ – kroz suze moli Begović.

Sa područja Srebrenice još se traga za oko 1.000 ubijenih u genocidu. Grobnice se otvaraju sve rjeđe, a sve je manje i živih srodnika koji mogu dati krv za DNK analizu.

„Majke umiru, sve je teže. Godine prolaze i sve je manje nade da će svi nestali biti pronađeni. U BiH je čini se moderno da ljudi ne rade svoj posao. Zna se čiji je posao traženje i otvaranje grobnica, što ga ne rade.“ – pita na kraju Nura Begović.