• tik tok

Gaza pod žestokim udarima IDF-a: Sjedinjene američke države izvele zračni napad

Nov 9, 2023

Foto: Faceboook Ilustracija

U Gazi se vode žestoke kopnene bitke Hamasa i izraelske vojske. SAD izvele zračni napad na Siriji i Irak nakon napada na njihove baze. Huti ispaljivali rakete iz Jemena. Izraelski premijer nije za humranitarni prekid vatre, dok u Pojasu Gaze ginu civili. Preko 10.000 Palestinaca je ubijeno, skoro polovina su djeca. UN kaže da Gaza postaje groblje djece.

Izraelski list Haaretz izvještava da izraelski vojnici dokumentuju i javno pokazuju zlostavljanje Palestinaca i da se broj takvih slučajeva povećava.

Haaretz je izvijestio da fotografije i video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako izraelski vojnici tuku i ponižavaju zatvorene Palestince.

Hamasovi borci koji djeluju u sjevernom pojasu Gaze izvode taktike “udari i bježi” protiv izraelskih snaga, piše think tank organizacija iz Washingtona Institute for the Study of War (ISW).

Napadi na izraelske snage sjeverno od grada Gaze protutenkovskim raketama i minobacačima uz očuvanje naprednijeg oružja “u skladu je s Hamasovom namjerom da vodi dugi rat da prisili Izrael na prekid vatre”- piše ISW.

“Hamas nije koristio složenije ili naprednije sisteme i taktike”- ocjenjuje Think tank.

“Ovo ukazuje na to da Hamas svoje glavne alate čuva za grad Gazu i ne koristi ih u sjevernom Pojasu Gaze.”

(Balans/ N1)