• tik tok

Drama sa trovanjima gaziranim pićem u Hrvatskoj, stižu novi detalji

Nov 8, 2023

Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem.

Kako Jutarnji doznaje, četvrti muškarac koji je sinoć primljen u KBC Zagreb sa sumnjom na trovanje je u kafiću pio Romerquelle.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila Sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gdje je nedavno pozlilo jednoj osobi te će rezultati analize biti dostavljeni Državnom inspektoratu.

Prof. Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta hemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, komentirao je u emisiji Otvoreno slučajeve trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj.

Komentirajući da se Romerquelle puni u Austriji, a Coca-Cola u plastičnoj boci – u Zagrebu, potvrdio je da se radi o dvije različite linije i dvije različite tehnologije.

“Nakon što se pogon očisti, mora se raditi analiza i to se mora ponavljati sve dok se ne utvrdi neutralni ispir. To se moralo napraviti. Kontrola proizvodnje morala je dati zeleno svjetlo da se idu puniti boce. Teško mi je vjerovati da se radi o sustavnom previdu”, rekao je Meštrović.

Analiza kiselosti vode je gotova za minutu, dodao je – to rade studenti na prvoj godini fakulteta. Ne može se doznati o kojoj kiselini je riječ, ali se može utvrditi je li tekućina opasna po zdravlje. Vjeruje da njegovi kolege već imaju naznake o čemu se radi. 

Naglasio je da je malo vjerojatno da je jedna boca kontaminirana – ako je stvarno došlo do greške u proizvodnji.

“Ako je kod pranja linije zaostala kiselina ili lužina sigurno se više boca napunilo s tim nedozvoljenim sredstvom. Treba se vratiti unatrag i vidjeti koja je to serija. Nekad se radi o jednoj smjeni, nekad o 24 sata, a nekad i o nekoliko dana rada – prije nego se linija opere”, dodao je. 

(Balans)