• tik tok

Tuzlanski pozorišni dani: Ove godine ustanovljena Nagrada “Radoslav Zoranović”

Nov 7, 2023

Foto: Balans

Predstavom “Škrtac”, u četvrtak, 9. novembra  počinju Tuzlanski pozorišni dani koji donose osam predstava, od kojoj je jedna lutkarska. Ovogodišnja revija je posebna po tome što će biti ustanovljena Pozorišna nagrada “Radoslav Zoranović.“

Na ovogodišnjoj pozorišnoj reviji učestvuju glumački ansambli CK “Joza Ivakić” Vinkovci, CK “Zorin dom” Karlovci, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hrvatskog kazališta Pečuh, JU KSC Kakanj – Dramskog studija, Pozorišta mladih Sarajevo, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

„Imamo jedne posebne dane sa mnogo specifičnosti. Mi i ove godine nastavljamo niz zanimljivh programskih sadržaja,imamo različite žanrovske predstave.Publika će imati priliku uživati. To je ideja da publika da u veoma zbijenom vremenskom okviru pogleda što više predstava pozorišnih kuća iz BiH i regiona“- kazao je Mirza Ćatibušić, dirtektor narodnoh pozorišta Tuzla te naglasio da je to prilika da i glumci međusobno uvide koliko su napredovali, razmijene informacije.   

Narodno pozorište Tuzla prvo je ustanovljeno pozorište u Bosni i Hercegovini. Pod imenom “Prvo bosanskohercegovačko pozorište” pokrenulo je rad 1898. godine. Danas, Narodno pozorište Tuzla ima bogat repertoar i kvalitetan glumački ansambl, a raznovrsnost ponude postiže se i čestim gostujućim rediteljima i glumcima.

Uoči 75. rođendana, Narodno pozorište Tuzla utemeljuje nagradu „Radoslav Zoranović“, nazvanu po prvom upravniku Narodnog pozorišta Tuzla i jednom od najznačajnih pozorišnih radnika u historiji BiH.

„To je čovjek koji je u poslijeratnom periodu, od amaterskih početaka kroz KUD „Mitar Trifunović Učo“, u jednom vrlo krtakom periodu u Tuzli stvorio jedno profesionalno Narodno pozorište. Nije se zadovoljio pukim zadovoljenjem forme da je pozorištre osnovano. Njegova ambiicija i umiječe je vrlo brzo nadraslo tu ideju i Narodno pozorište Tuzla etabliralo se kao jedno od najznačajnih pozorišnih kuća u veoma kratkom periodu“- kazao je Ćatibušić.

Ove godine nagrada se dodjeljuje u vidu posebnog priznanja pojedincima i kolektivima, a već iduće godine kao pozorišna nagrada na  „Tuzlanskim pozorišnim danima 2024.“

„O Zoranoviću se mnogo može pričati. Ovdje su uvijek svi spominjali ime Radoslava Zoranovića. To je bio jedan veliki entuzijasta koji je napravio novui pozorišnu scenu za nas. Kada sam zvao laureate, mnogi su se rasplakali, a upravo zbog vraćanja imena koje je bilo zapostavljeno“- rekao Miralm Djedović,  biletar propagandist u tuzlanskom pozorištu.

Publiku očekuju zanimljive predstave i kvalitetni pozorišni komadi koji će biti prikazani na daskama najstarijeg pozorišta u BiH.

(Nataša Tadić)